Apa ploilor revărsate în curțile oamenilor, o prioritate pentru Primăria Giurgiu și pentru câteva localități din județ…

0
194

În urma ploilor abundente din ultima vreme, în data de 2 septembrie, atât în timpul zilei cât și pe timpul nopții, pompierii giurgiuveni au fost solicitați pentru evacuarea apei din curțile mai multor gospodării aflate pe Municipiului și respeectiv pe raza județului Giurgiu.

Astfel în municipiul Giurgiu, pe Fundătura Caraiman, a fost evacuată apa dintr-o curte pe o suprafață de aproximativ 30 mp; pe Aleea Toamnei, a fost evacuată apa dintr-o curte pe o suprafață de aproximativ 100 mp; pe strada Cetățuia, a fost evacuată apa dintr-o curte pe o suprafață de aproximativ 150 mp; pe strada Negru Vodă, a fost evacuată apa dintr-o curte pe o suprafață de aproximativ 50 mp.

Un fenomen similar s-a întâmplat și în două  localități din județ:  în localitatea Vedea, unde a fost evacuată apa dintr-o curte pe o suprafață de aproximativ 1000 mp și în localitatea Slobozia, unde pompierii au evacuat apa dintr-o curte cât și din casa unui cetățean, pe o suprafață de aproximativ 60 mp.

De asemenea, după miezul nopții, pompierii au intervenit pentru degajarea unui autoturism dintr-o zonă inundată, pe strada Gării din Municipiu.  Au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu șase autospeciale și motopompe transportabile.

Cu doar o săptămână în urmă de acest eveniment, la finele lunii august, cotidianul nostru prezenta imagini ale unei străzi, Toporași, din Municipiu, unde locatarii solicitau conducătorilor auto aflați în trafic prin zonă să aleagă un alt traseu, pentru ca trecerea lor prin apa adunată în exces să nu le intre în curte,  respectiv în case.

Iată o problemă ce ar trebui rezolvată urgent de către primăriile de localități, prin crearea de rigole și ridicarea nivelului bordurilor pentru a împiedica accesul apei ploilor în curtea și domiciliul cetățenilor.

În discuțiile avute cu câțiva specialiști, aceștia ne spuneau că ploile din ultimii ani au depășit ca volum al precipitațiilor norma preconizată, dar și ca intensitate a apei căzute pe mp. Astfel cantitățile estimate la momentul amenajării străzilor, nu mai corespund astăzi cu realitatea, motiv pentru care ele ar trebui readaptate la debitul actual al ploilor.

(Jurnal)