Una dintre problemele abordate de primarul Nicolae Barbu în cadrul conferinței de presă de joi, 16 ianuarie, a fost legată de plățile făcute către însoțitorii persoanelor cu handicap sau pentru asistenții personali ai persoanelor cu handicap, discuția fiind pornită de la creionarea bugetului local.

Conform celor afirmate de primarul municipiului, necesarul de plăți pentru cele 1062 de persoane este de circa 152 miliarde de lei vechi.

Mai mult, dincolo de nemulțumirea legată de faptul că este aproape imposibil de găsit surse de finanțare pentru asigurarea celor 50% cât revine autorității publice locale pentru aceste plăți, primarul Nicolae Barbu a declarat că se mai confruntă cu o problemă, de această dată legată de moralitate.

„Legea nu diferențiază, în aceste situații, cine trebuie sau este îndreptățit să primească acești bani. Dar în continuare vom discuta despre moralitatea unor fapte. Am cerut, de la Direcția de Impozite și Taxe Locale, o situație cu privire la cei care primesc aceste sume de bani, și am avut parte de surprize: sunt persoane care au în proprietate mai multe imobile, sau care au societăți comerciale care au cifre de afaceri cu valori destul de importante”, spunea edilul municipiului.

Având problema legată de bugetul greu de soluționat pentru anul acesta, în diminuare față de anul anterior, Nicolae Barbu a precizat:

Din acest moment, după buget, nu mai primim dosare noi pentru însoțitori sau pentru asistenții personali decât atunci când vom avea surse de finanțare. Singura condiție ca să mai putem primi dosare noi este legată de eventualitatea ieșirii „din sistem” a vreunui beneficiar”, a mai spus primarul municipiului.

Nemulțumirea primarului a venit, pe de altă parte, și din faptul că în comisia pentru stabilirea gradului de handicap nu există niciun reprezentant al municipalității, în condițiile în care sursele de finanțare sunt asigurate de autoritatea publică locală.

(Jurnal)