DSC0229-001Petrecut într-o discreţie aproape totală, evenimentul legat de Ziua Porţilor Deschise în  Vama Giurgiu, prilejuit şi de Ziua Europei, a trecut neobservat prin municipiu. Asta pentru că onorabilii comunicatori ai Autorităţii Vamale din România, precum şi ai Vămii Giurgiu, au omis intenţionat  să îşi amintească faptul că în  Municipiu există  presă locală. Bună, rea, ea este a oraşului. Aşa că, normal ar fi fost ca reprezentanţii cu mass media  să anunţe evenimentul, şi nu să care de la Bucureşti microbuze cu ziarişti din presa centrală, care, oricum,  au dat cu tifla evenimentului, considerându-l un eşec lamentabil. Mai mult, se pare că nici oficialităţile locale nu au fost băgate în seamă de organizatori. Nici măcar  Instituţia Prefectului n-a ştiut nimic despre aceste „Porţi Deschise”, deşi termenul  în sine descrie modul de manifestare al evenimentului, destinat marelui public.  Între timp am aflat că acţiunea a fost organizată expres doar pentru politicienii cu rang înalt de la nivelul Guvernului şi Ministerelor de resort din cele două ţări vecine, România şi Bulgaria. Adică şefii celor două Vămi din România şi Bulgaria. Soarta însă le-a tras clapa organizatorilor astfel încât din partea părţii române nu a venit nimeni. De ce? Pentru că premierul Sorin Grindeanu îl demisese în ajunul evenimentului tocmai pe şeful Autorităţii Vamale din România, Dorel Fronea! Aşa că jurnaliştii aduşi cu microbuzele au rămas cu buza umflată  mulţumindu-se,  aşa cum notam anterior în cotidianul nostru, cu  nişte ridicole demonstraţii ale celor câteva patrupede dresate să ia urma drogurilor, la frontieră, după care au plecat, frustraţi, spre Capitală, înfierând a doua zi în cotidianele centrale eşecul acestei acţiuni. 

Într-o altă ordine de idei, responsabilii cu comunicarea din Autoritatea Naţională Vamală nu se dezic de obiceiul de a ignora total presa locală, pe cei din Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Giurgiu să relaţioneze cu mass-media.  Ca de obicei subiectele  „grase”, de mare interes, ajung, nu se ştie cum, mai întâi la presa centrală, şi abia apoi, dacă au norocul să preia ştirea din zbor, la jurnaliştii din teritoriu.

Presa locală a ajuns să fie, iată,  în opinia onorabililor comunicatori, un fel de „Cenuşăreasă”, care nu merită să fie prezentă la „bal”. E drept, că presa locală este citită în primul rând de cei din zona în care aceasta îşi  desfăşoară activitatea,  dar să nu uităm că 80% din ştirile presei central, se bazează pe ştiri locale. Ce ziceţi de asta? În concluzie fără Cenuşăreasa asta, presa centrală ar dispărea! Parol! Dar hai să revenim cu picioarele pe pământ şi să recunoaştem că nu jurnaliştii din presa centrală sunt de vină pentru aceste ”ignor” dat presei locale, ci ministerele şi respective reprezentanţii Guvernului care par a fi interesaţi de a transmite ştirile importante de la nivelul instituţiilor (Guvern, parlament, Ministere…) doar la nivelul Capitalei, de parcă restul ţării nu ar exista, deşi după cum demonstrează realitatea cotidienele centrale aproape că au dispărut de pe plan local, tirajul lor numărându-se pe degetele de la o mână. Ba unele au dispărut de tot. Evident că vina aparţine internetului, dar până atunci ar fi corect faţă de populaţia acestei ţări ca presa locală să fie tratată de la egal la egal cu cea centrală, mai ales ţinând cont că majoritatea celor ce lucrează în marile cotidiene provin din provincie. În concluzie, în România Ziua Porţilor Deschise în unele instituţii nu este pentru toată lumea… Jenant, ca să nu spunem Nesimţire!

(JURNAL)