ANPC a propus suspendarea site-ului Altex.ro pentru reducerile fictive de Black Friday. Vezi reacția companiei…

0
482

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov a făcut verificări în ultimele zile, în mediul online, pentru a vedea modul în care se desfășoară campania Black Friday, un vârf al promoțiilor anuale, a anunțat ANPC într-un comunicat.

Altex a fost amendată cu suma de 50.000 de lei și ANPC dorește suspendarea activității pentru următoarele 30 de zile. Este prima dată când se propune o sancțiune atât de drastică.

Așa cum deja ne imaginam, este vorba despre practici comerciale incorecte.

Se pare că inspectorii au supravegheat activitatea online a operatorului economic și au descoperit ceva nereguli. Acesta promova produse ca fiind la reducere de preț, dar nu aplica reducerile din prețul de referință (adică cel mai mic preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului presupus redus).

Inspectorii au găsit pe site mai mult de 1.000 de produse cu abateri de preț.

Reprezentanții Altex au afirmat, cu ocazia discuțiilor pe această temă, că „ei nu pot fi corecți într-o piață în care nimeni nu e”. 

”Ca urmare a neregulilor constatate, operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 50.000 lei și a fost propusă, ca măsură complementară, suspendarea activității până la încetarea practicii comerciale incorecte.

ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de ”reducere de preț” neconformă. 

ANPC va informa autoritățile din domeniu, respectiv Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, referitor la abaterile înregistrate, de Black Friday, la Altex, pentru a se putea preîntâmpina continuarea promovării acestui tip de „reducere de preț” neconformă. De asemenea, ANPC va informa organele penale competente în România cu privire la cazurile de înșelăciune constatate, ca urmare a acestor controale.

ANPC îi sfătuiește pe consumatori să manifeste atenție sporită atunci când doresc să achiziționeze bunuri, în perioada reducerilor, pentru a se proteja, în cazul în care apar abateri de la legislația în vigoare practicate de unii dintre operatorii economici și îi asigură pe cetățeni că supraveghează, la rândul său, permanent piața pentru a preîntâmpina sau sancționa astfel de cazuri”, se arată în comunicatul celor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.“

(Jurnal)