AcasăActualitateAmbrozia, un dușman! Unde au fost depistate primele zone în județul nostru

Ambrozia, un dușman! Unde au fost depistate primele zone în județul nostru

Plantă căreia îi priesc terenurile nelucrate, folosite chiar ca depozite (uneori ilegale) de resturi din construcții, ambrozia a devenit, de ceva timp, coșmarul persoanelor cu alergii. Confundate de multe ori cu o banală tuse sau cu lăcrimarea ochilor din cauza fardurilor, alergiile la ambrozie pot avea, în timp, efecte grave, nu de puține ori unii oameni ajungând chiar la camera de gardă a spitalelor cu simptome din cele mai rele.

De aceea, autoritățile au decis ca, pentru combaterea plantei, să se acționeze în special în zonele intens circulate de oameni (instituții, școli etc).

În aceleași timp, s-a intervenit și pe plan legislativ, odată cu apariția Legii 62, care reglementează combaterea buruienii ambrozia. Totodată, cum au apărut și normele de aplicare ale acestei legi, s-au stabilit, concret, atribuțiile și etapele privind informarea, comunicarea și prevenirea efectelor privind afectarea persoanelor alergice la ambrozie.

Conform actului normativ, până la data de 25 mai, ca urmare a înștiințărilor transmise de către Comisia constituită prin Ordin de Prefect, conducerea fiecărei primării din județ trebuia să identifice, să centralizeze și să transmită, la secretariatul comisiei (Direcția pentru Agricultură Județeană Giurgiu, în cazul nostru), un tabel centralizator care trebuia să conțină identificarea persoanelor ce dețin suprafețe de teren unde a fost constatată prezența acestei buruieni, precum și măsurile dispuse pentru eliminarea acesteia și verificările făcute în acest sens.

„În intervalul 1 – 15 iulie, comisia amintită, ca urmare a centralizării, de la UAT-uri (primării) a acestor tabele, are obligația de a face o primă verificare, și, unde este cazul, să dispună măsuri de remediere, urmând ca, în intervalul 16 – 31 iulie, să se revină pentru verificarea respectării măsurilor indicate”, precizau, pentru „Jurnal giurgiuvean”, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu.

Aceiași reprezentanți au declarat că la Giurgiu au fost transmise, conform calendarului, către fiecare primărie, înștiințările respective, diseminarea informației fiind făcută și prin intermediul consilierilor DAJ care activează pe raza județului nostru.

„În luna septembrie au fost transmise o serie de sesizări punctuale, 13 la număr, toate pe zona de nord a județului. În aceste cazuri, au fost efectuate controale în perioada 11 – 25 septembrie s-a revenit cu un control. Totodată, au fost postate, pe site-urile tuturor instituțiilor implicate în combaterea buruienii, măsuri ce ar trebui luate de acestea”, au mai declarat reprezentanții DAJ Giurgiu.

De menționat este faptul că printre cei care ar trebui să se afle în prima linie a combaterii efectelor alergiilor în special la ambrozie, ar trebui să fie medicii de familie. Însă, până în prezent, niciun asemenea medic nu a demarat o campanie în rândul pacienților săi, care să vizeze strict alergia la ambrozie.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
77 %
1.7kmh
92 %
joi
19 °
vin
25 °
sâm
24 °
Dum
23 °
lun
16 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!