Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus într-o recentă conferință de presă, că Ministerul Sănătății a propus Guvernului și Comitetului Național pentru Situații de Urgență ridicarea unor restricții anti-Covid, după ce procentul paturilor libere din secțiile de Terapie Intensivă s-a majorat ajungând  la 50%.

Astfel, principala  măsură  propusă de autorități vizează eliminarea măștilor de protecție, care vor fi obligatorii doar la interior și în spațiile din exterior foarte aglomerate, în timp ce pe stradă se va putea circula din nou fără mască.

Remarcaţi scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor – spunea Rafila.  Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic. Un trend descendent al numărului de decese. (…) trendul acesta descrescător (…) ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”…

Ministrul Sănătății a mai spus că, în  cel mult două săptămâni, România ar putea ajunge la mai puțin de 1.000 de cazuri de infectare pe zi.
Vom avea o vară normală, cu restricții extrem de puține, a  precizat ministrul Alexandru Rafila.

 Care sunt Măsurile de relaxare propuse :

  • renunțarea la obligativitatea purtării măștii în spații deschise

  • intrarea în centre comerciale, restaurante și evenimente ș.a.m.d. fără certificat verde

  • gradul de ocupare permis în săli de restaurant, spectacol, sport etc. va crește de la 30 la 50% din capacitatea spațiului

  • evenimente private cu maximum 200 de persoane permise

În intervalul 27.02.2022 (10:00) – 28.02.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 61 de decese (36 bărbați și 25 femei).

(Jurnal)