Harta președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko, arată o Ucraină ruptă în patru, cu trupe rusești deplasate către Transnistria, tot mai aproape de granița cu România.

Lukașenko a prezentat generalilor săi marți, 1 martie, o hartă care prezintă direcțiile de atac asupra Ucrainei, divizată în 4 părți, și mișcări de trupe în direcția Transnistriei.

Imagini video înregistrate la Consiliul de Securitate al Belarus au fost publicate pe canalul de Telegram al președinției bieloruse și preluate de mai mulți corespondenți ai presei internaționale.

Alexander Lukașenko arată spre harta Ucrainei care pare să indice mișcările de trupe planificate, elemente de infrastructură vizate de bombardamente, întreaga țară fiind divizată în 4 zone.

Aceste 4 zone din Ucraina ar putea reprezenta zonele de comandament operațional ale armatei ruse.

În partea de stânga jos a hărții poate fi văzută o mișcare de trupe dinspre portul Odesa spre Transnistria și o potențială țintă la granița Republicii Moldova.

Belarus a fost acuzat că ajută cu trupe armata rusă care a invadat Ucraina. Președintele Lukașenko a negat  marți aceste acuzații, afirmând că Rusia nici măcar nu a solicitat acest lucru.

Belarus găzduiește însă trupele ruse care au invadat Ucraina, iar de pe teritoriul său sunt lansate rachete balistice asupra Kievului.

(Jurnal)