Alegeri prezidențiale 2019 – A început votul în diaspora pentru turul 2. Cine sunt primii români care au votat …

0
115

Românii sunt chemați din nou la urne, în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2019, care va avea loc pe 24 noiembrie, pentru a alege președintele României, dintre Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Românii din străinătate au tot trei zile la dispoziție, începând de astăzi, pentru a vota. La fel s-a întâmplat și în turul 1, fiind o premieră pentru alegătorii români din diaspora.

Până la această oră, din totalul de 835 de secții, au votat 17.765 de alegători din străinătate. Dintre aceștia, 17.503 au votat prin corespondență, restul de 262 prezentându-se la urne în primele ore de la deschiderea lor, informează Biroul Electoral Central (BEC).

La ora 02.00 (Ora României) au fost deschise șase secții de votare în Australia, în orașele Sidney, Melbourne, Brisbane, Canberra, Adelaide și Perth, potrivit Digi 24.

Cine poate vota în străinătate

În străinătate pot vota toţi românii care în ziua alegerilor se află în afara țării, indiferent dacă sunt domiciliați, rezidenți sau turiști în alte state.

Cum se poate vota în străinătate la alegerile prezidențiale

Românii din străinătate pot vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi pe listele electorale suplimentare.

Deznodământul, abia în decembrie

Candidatul care a câștigat și turul 2 va trebui să mai aștepte aproape o lună pentru a-și prelua funcția deoarece mandatul de cinci ani al președintelui în funcție încetează pe 21 decembrie 2019, data la care noul președinte ar trebui să depună jurământul de credință în fața Parlamentului.

(Jurnal)