Joi, 21 noiembrie, Asociația JRS România în colaborare cu Inspectoratul General pentru Imigrări – Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Giurgiu, au organizat  o sesiune de informare pentru autoritățile locale din judeţul Giurgiu privind ”Strategiile pentru lucrul cu minori neînsotiți, solicitanți de azil și refugiați și accesarea drepturilor prevăzute de lege”.

La acțiune au participat reprezentați ai instituțiilor implicate în asistența copiilor aflați în procedura de azil, cât și după finalizarea acestei proceduri.  Subiectele abordate  au stârnit un viu interes din partea tuturor actorilor implicați în această procedură complexă ce trebuie abordată pluridisciplinar, și îi cităm aici pe: ofițerii din cadrul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Giurgiu, directorul Centrului,  subinspector Florin Cătălin Mihalache, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu (IȘJ), din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copiilor ( DGASPC),  Direcția de Asistență Socială (DAS) și  din Agenția Județeană de Plăți si Inspecție Socială (APIS)  cât si ai unor ONG-uri ce asistă solicitanții de azil si refugiații CNRR, JRS  si AIDROM.

 În cadrul sesiunii  de informare   toți cei prezenți la această acțiune au abordat următoarele subiecte:

  • Situația migrației și azilului în România, în context european și global ;
  • Situația specifică a copiilor în contextul migrației și azilului/integrării – precizări terminologice ;
  • Situația minorilor neînsoțiți, solicitanților de azil sau refugiaților, la nivel local ; 
  • Statutul copiilor refugiați și solicitanților de azil: normele legislative la nivel național, privind procedura de azil și programele de integrare, specifice acestei categorii vulnerabile de beneficiari ;
  • Accesul la beneficii și servicii (alocația de stat și ajutorul nerambursabil) al minorilor neînsoțiți: provocări și bune practici. Care este rolul reprezentanților legali și care sunt responsabilitățile acestuia în asistența minorilor neînsoțiți?
  • Rolul DGASPC în procedura de azil a minorilor neînsoțiți. Situația copiilor cu vârstă incertă – metodele de evaluare a vârstei;
  • Riscuri și forme specifice de persecuție în țările de origine;
  • Returnarea – măsuri legale privind copiii respinși în procedura de azil/care nu se afla în nevoie de protecție;
  • Strategii în asistența oferită minorilor neînsoțiți, solicitanți de azil și refugiați.

Organizatorii acestei acțiuni, JRS, au dorit să mulțumească tuturor instituțiilor care alături de Inspectoratul General pentru Imigrări -Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Giurgiu și JRS Romania și-au oferit sprijinul instituțional pentru ca solicitanții și refugiații minori cazați la Giurgiu să  poată beneficia de accesarea tuturor drepturilor prevăzute de lege.

Mulțumim totodată  pentru implicarea  personală a reprezentanților acestor instituții participante la discuții, gest care adaugă un plus de simț umanitar acestui demers al nostru, extrem de necesar mai ales  atunci când vorbim de  copii ce caută protecție și  siguranță, departe de locul în care odată aveau o țară, o casă, o familie – au mai precizat reprezentanții JRS România. 

 (Jurnal)