Primăria Giurgiu, prin administratorul public, Ionel Muscalu, a fost reprezentată ieri, la Ivanovo, în Bulgaria, la un important eveniment cultural, la invitația subprefectului Regiunii Ruse, Sinan Reihanov Hebibov și Lili Ganceva, directorul executiv al Asociației Euroregiunea Danubius Ruse-Giurgiu.

Cu ocazia împlinirii a 800 de ani de existență a bisericilor pictate în stâncă de la Ivanovo, de către călugării sihaștri care își găsiseră un refugiu aici începând cu secolul al XIII-lea, au fost editate timbre poștale aniversare cu imaginea picturilor unice în lume.

„Cultura este un ambasador extraordinar, iar vecinii și prietenii bulgari m-au invitat să fiu prezent la acest important eveniment alături de reprezentanții administrației publice a Regiunii Ruse, semn al unei profunde legături umane și profesionale care ne leagă de ani buni și care face din Euroregiunea Ruse-Giurgiu una dintre cele mai active de-a lungul Dunării”, a declarat Ionel Muscalu.

Localitatea Ivanovo se află la aproximativ 20 de kilometri de Ruse și găzduiește un complex monastic inclus în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO încă din anul 1979. Acesta este format dintr-o rețea de biserici, capele și mănăstiri care și-au găsit locul în stâncă, la 32 de metri deasupra râului Lom.

Se estimează că numărul bisericilor a ajuns la un moment dat la 40 iar celelalte încăperi destinate rugăciunii și apropierii de Dumnezeu la 300. Complexul este remarcat și astăzi pentru frescele sale medievale bine păstrate.

(Jurnal)