Ai de gând să înjuri Poliția pe Facebook? Iată ce ai putea păţi…

0
122

Ești pe un grup de Facebook, la care ai primit acces pe bază de invitație sau accept și te gândești că poți să scrii ce vrei, pentru că este un grup privat. Astfel încât te decizi să înjuri tocmai Poliția Rutieră. Ei bine, ar trebui să te gândești de 2 ori până să dai enter.

Prin Hotărârea nr. 1849/2019 din 26/03/2019 judecătoria Galați a menținut procesul-verbal de sancționare, considerând că fapta contravenientului de a adresa injurii unei persoane din cadrul poliției rutiere reprezintă faptă contravențională, că a putut fi probată conform standardelor în materie și că nu se justifică înlocuirea acestei sancțiuni cu avertismentul.

La data de 06.07.2018 petentul a fost sancționat contravențional întrucât la data de 28.05.2018 a adresat expresii jignitoare (,,jegul ăla de polițistă’’) prin intermediul rețelei de socializare Facebook, pe pagina Grupului șoferilor din Galați, unui lucrător de poliție din cadrul Biroului Rutieră Galați, în legătură cu activitatea acestuia, de natură să lezeze demnitatea și onoarea lucrătorului și a instituției din care face parte, faptă prevăzută de art. 2 pct. 1 din Legea 61/1991.

Pe scurt, utilizatorul contului de Facebook Niku S___, prin intermediul Grupului șoferilor din Galați a adresat expresii jignitoare unui lucrător de poliție din cadrul Biroului Rutieră Galați, folosind sintagma ”jegul ăla de polițistă’’, pentru care a fost sancționat ulterior.

Instanța a făcut dovada verificării contului de Facebook ca aparținând petentului din imaginile depuse la dosar, din care reiese că din pozele existente pe profilul acestuia și pozele din realitate, se verifică identitatea acestuia. Totodată, acest aspect nu a fost contestat de petent.

Nota autorului: mă întreb ce s-ar fi întâmplat în situația în care petentul ar fi susținut că nu a fost el cel care a postat pe Facebook la momentul respectiv, ci o persoană care a avut acces la contul său (de exemplu prin lăsarea telefonului neblocat pe masă).

Sub aspectul încadrării juridice a faptei contravenționale, examinând dispozițiile art. art.2 pct. 1 din Legea 61/1991 care prevăd că săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice constituie contravenție, instanța apreciază că în mod corect fapta reținută în sarcina petentului a fost încadrată în prevederile legale anterior menționate.

De asemenea, instanța reține că Facebook este un spațiu public.