Sistemul electronic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), continuă să se joace cu nervii medicilor, dar mai ales al bolnavilor . Baza de date  se blochează şi rareori mai poate fi  accesată, iar medicii de familie nu pot da reţete gratuite sau trimiteri medicale.

Am încercat recent să aflăm care sunt cauzele blocării sistemului electronic de eliberare a rețetelor compensate și care ar fi soluția pentru rezolvarea acestei probleme , solicitând câteva variante de răspuns din partea deputatului giurgiuvean, dr. Cristina Elena Dinu. În această privință domnia sa ne-a spus:

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, cu o jumătate de an în urmă, dacă îmi amintesc bine, au venit în Parlament cu o inițiativă prin care doreau suplimentarea de fonduri pentru sistemul  de mentenanță al acestui Program Unic Informatic. Acest sistem pe care se dezvoltă în continuare practic toate celelalte , a fost generat la un moment dat pentru a face anumite lucruri… El între timp s-a extins. Peste el s-a adăugat dosarul electronic și multe alte lucruri . Tot s-a extins și rețeaua medicală, au intrat  spitale, clinici private în acest contract. Sistem astfel are nevoie de mentenanță pentru că el se supraîncarcă iar problemele mari apar când foarte mulți utilizatori accesează acest sistem în același timp. Probleme majore de soft nu au mai fost. CNAS încearcă să creeze o echipă de specialiști, are fondurile necesare pentru  mentenanță. Pe bună dreptate medicii sunt supărați căci ei sunt nevoiți să elibereze rețetele off line, dar după aceea sunt obligați să stea noaptea și să încarce toate acestea în sistem.Oricum acest blocaj nu se mai întâmplă ca la încput ci mai rar. Orice sistem, inclusiv oamenii mai au nevoie câteodată de o resetare. Toate sistemele informatice, chiar și cele ale ANAF, în condiții de supraîncărcare ajung să se blocheze. Nu este o scuză , ci o reealitate. Casa de Asigurări se ocupă de acest lucru, au venit în Parlament, cum vă spuneeam , le-am suplimentat fondurile pentru a putea rezolva acest impediment, dar probabil că acest fenomen va continua o perioadă până când la nivel informatic se va găsi o soluție – a mai spus dr. Cristina Elena Dinu, deputat de Giurgiu.

( a consemnat Florian Tincu)