O întâlnire cu membrii comunității românești este un prilej de bucurie, indiferent de locul unde se petrece. La fel a fost și în cazul românilor pe care Deputatul PNL, de Giurgiu, Gabriela HORGA i-a întâlnit la festivalul ”Ziua României” organizat pe celebrul  Broadway.

Am avut o ocazia să văd că tradiția și spiritul românesc se păstrează și la distanță de casă. Prezența unor artiști talentați asigură calitatea spectacolului – menționa Deputaul PNL.

Festivalul, organizat de Ștefan Minovici, care are loc de peste 20 de ani, este cel mai amplu și mai cunoscut eveniment de acest fel din SUA. Broadway este epicentrul creativității în New York și, de-a lungul timpului, numeroși artiști români au avut ocazia să prezinte spectacole tradiționale românești.

În acest fel, românii din SUA rămân conectați cu propria cultură. Cetățenii Statelor Unite și străinii prezenți în număr mare pe Broadway au ocazia să cunoască tradițiile culturale ale României.

Un alt semn că românii din SUA își respectă valorile este faptul că imaginea poetului Mihai Eminescu poate fi văzută pe Broadway, pe baza gestului făcut de diaspora română din New York și de autoritățile orașului.

De asemenea, am participat la evenimentul cultural ”Mălăele Special”, organizat de Ambasada României în SUA cu participarea comunității românești din Washington.

Horațiu Mălăele a fost prezent în SUA, în condițiile în care la Washington se desfășoară Festivalul Filmului Românesc, având ca motto: ”Reinventarea realismului – noul cinema din România”.

Aflat la a treia ediție, mai spunea Gabriela HORGA, festivalul demonstrează creativitatea și inventivitatea cinematografiei românești.

În cadrul festivalului, sunt prezentate 12 din cele mai originale și provocatoare producții din anii pandemiei. 13 actori, regizori și producători români au traversat Atlanticul pentru a-și prezenta filmele și a se întâlni cu cinefilii din SUA – a mai precizat Deputatul liberal, Gabriela HORGA.

(Jurnal)