La data de 11 martie a.c., în intervalul orar 11:00-13:00, polițiști din cadrul Biroului Siguranță Școlară, Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și Politiei Orașului Bolintin Vale au desfășurat o acțiune preventivă în orașul Bolintin Vale, în unitățile de învățământ, în zonele adiacente, săli de jocuri și parcuri.

„Scopul acţiunii a fost acela de a preveni absenteismul scolar și delincvența juvenilă, fiind discutate teme privind comportamentul copiilor și tinerilor în școală și în societate, necesitatea participării la orele de curs, astfel încât aceștia sa nu devina autori/victime ale unor infracțiuni.

Polițiștii vor continua activitățile de prevenire a delincvenței școlare și juvenile, precum și a victimizării minorilor, în unitățile școlare din mediul urban, dar și rural.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:
–        Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente sau conflictuale!
–        Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!
–        Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!
–        Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;
–        Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

Recomandări pentru cadrele didactice:
–        Identificaţi elevii cu potenţial violent! Implicaţi-i în activităţile şcolare sau de timp liber şi încercaţi să le descoperiţi interesele şi aptitudinile!
–        Introduceţi, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!
–        Derulaţi programe şi activităţi extracurriculare în unităţile de învăţământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violenţa şcolară!

Recomandări pentru părinţi:
–   Comunicaţi cu fiul/fiica dumneavoastră, fiecare copil trebuie înţeles şi personalitatea lui trebuie respectată;
–      Interesaţi-vă  permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavostră!
–      Fiţi fermi cu minorul, dar nu agresivi, violenţa nu este o modalitate de soluţionare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică! Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavostră! Asiguraţi în familie un climat afectiv de bună înţelegere!
–       Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi!
–       Fiţi permanent atenţi la modul în care copiii dumneavoastră folosesc internetul acasă şi la şcoală. Vorbiţi cu ei despre ceea ce fac atunci când navighează pe internet, ce site-uri vizitează, cu cine corespondează prin email, cu cine corespondează prin e-mail sau pe rețelele de socializare!
–       Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvemamentale, asociaţii de tineret) – Aceștia vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor!”

(Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu)