De curând, numărul 138 al revistei de cultură VALAHIA, editată de Asociația „Friends to Friends 2008” Giurgiu, a văzut lumina tiparului.

În acest număr veți putea citi o inedită poezie a regretatului poet Adrian Păunescu – Teze și legi, considerată, de mulți, ca fiind un fel de premoniție asupra a ceea ce se întâmplă în societatea de astăzi. Poezia a fost scrisă în anul 1978.

În paginile revistei veți putea citi despre „Apostol Arsache, boierul care a dat numele localității Vedea”, și despre care puțini știu că este predecesor al academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici.

Serialul despre Podul Prieteniei continuă și în acest număr, cu amintiri ale muzeografului Mircea Alexa, al cărui tată a lucrat la realizarea acestei punți de legătură, peste Dunăre, între România și Bulgaria.

La 11 iulie s-au împlinit 103 ani de la Marea Bătălie de la Mărăști, despre care puteți, de asemenea, citi în paginile revistei VALAHIA.

Un alt episod despre Povestea ultimei generații a lăutarilor din Clejani vă dezvălui cum aceștia au fost premiați de BBC, datorită stilului lor de a cânta „ca niște diavoli”, și cum au reușit să cânte fragmente întregi din Paganini, după ureche…

O scurtă lecție de gramatică vă așteaptă în paginile revistei, regretatul profesor George Pruteanu explicând care sunt greșelile gramaticale cele mai frecvente.

Și religia se regăsește, în continuare, în revista VALAHIA, „Evanghelia după Iacob” sau „Evanghelia copilăriei lui Hristos” continuând și în acest număr 138.

Continuă, totodată, prezentarea presei locale de la început de secol XX, cu ziarul MUNCITORUL, prezentarea aparținându-i cunoscutului muzeograf Mircea Alexa.

Doctorul Cosmin Georgescu inițiază, în paginile revistei, un nou serial, dedicat lui Dan Mucenic: „Parisul la ora închiderii”, iar inginerul Cornel Prodan ne expune, într-un nou episod, experiențele trăite în Muzeul Ermitaj: GRĂBIT PRIN ERMITAJ.

Vă așteaptă dezvăluiri inedite despre tatuatorul de la Auschwitz, slovacul Lale Sokolov, cel care și-a găsit marea dragoste în lagăr, în persoana unei tinere căreia a fost nevoit să îi tatueze pe braț celebrele numere verzi-albăstrui.

Poveștile fabuloase ale bijuteriilor, de-a lungul istoriei lumii, continuă și în acest număr, de la diamante de peste 30 de carate, la carcase de telefon, butoni sau celebrele Steaua Chinei sau diamantul „Pink Star”.

Finalul revistei este rezervat continuării prezentării istoriei familiei Rotschild, lider mondial al finanțelor.

Sperând că v-am trezit interesul, vă dorim lectură plăcută, amintindu-vă, totodată, că puteți achiziționa numărul 138 al Revistei VALAHIA de la sediul redacției noastre, în Complexul Ancora din centrul municipiului.

(Kronikar)