AcasăActualitateInterpelare a deputatului Elena DINU pe tema ”dispariției internatelor pentru elevi” ,...

Interpelare a deputatului Elena DINU pe tema ”dispariției internatelor pentru elevi” , una din ”cauzele abandonului școlar”.

 Pe pagina de facebook a deputaului giurgiuvean dr. Elena Dinu poate fi citită o interpelare recentă a social democratei privind „Dispariția internatelor pentru elevi ” pe care domnia sa o consideră o ” cauză a abandonului şcolar” . Ea a fost adresată, recent, ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu-Marian Pop. V-o redăm și noi, în întregime,  în rândurile de mai jos:

Abandonul şcolar a fost şi a rămas una dintre marile probleme ale învăţământului românesc. Dintr-un studiu mai amplu, efectuat la nivel național de către Fundaţia World Vision România în perioada februarie – iulie 2017 și initulat „Investiţie în educaţia copiilor din mediul rural”, reiese o situație dramatică: abandonul şcolar este prezent azi în 40% din unităţile de învăţământ din mediul rural, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în licee.

În ceea ce priveşte absenteismul de la ore, acesta apare cel mai des tot în învăţământul liceal. Unul din motivele pentru care abandonul şcolar a cunoscut valori mai mari în mediul rural este costul ridicat cu transportul sau cazarea elevilor care ar trebui să urmeze un liceu la oraş.

Programul de decontare a navetei în cazul elevilor care merg la o instituţie de învăţământ în altă localitate decât cea de domiciliu a înregistrat sincope legate de asigurarea finanţării ceea ce a diminuat rezultatele pozitive preconizate.

Pe lângă costuri crescute, naveta pe care elevii trebuie s-o facă produce şi alte neplăceri: elevii ajung obosiţi la cursuri, orarul de transport nu corespunde cu cel de la şcoală, există risc de accidente, posibilitatea întreruperii curselor pe timp de iarnă din cauza condițiilor meteo sau de trafic. Toate acestea, pe lângă alte motive ce țin de condiția socială sau gradul de educație în familie, situează România pe primul loc în Europa la abandon școlar.

Dacă în trecut situația elevilor din mediul rural care veneau la oraș pentru cursurile liceale era rezolvată prin cazarea acestora în internate școlare, astăzi acestea sunt tot mai puține sau, așa cum este cazul județului Giurgiu, ele lipsesc.
În municipiul Giurgiu nu mai există nici un internat funcţional, deşi reţeaua de licee concentrează cel mai mare procent de populaţie şcolară dintr-un judeţ ce are deja o rată mare a abandonului şcolar.

În această situație, refacerea reţelei de internate şcolare unde elevii să beneficieze de condiţii decente de cazare şi masă, de supraveghere şi consiliere, ar ajuta mulți elevi să-și continue studiile liceale, evitându-se multe situații de abandon școlar.

În acest context, domnule ministru, vă rog să-mi spuneţi dacă la nivelul ministerului pe care îl conduceţi există o strategie ca, împreună cu autorităţile locale, să repuneţi în funcţiune aceste unităţi de cazare pentru elevi acolo unde ele au fost desfiinţate sau construirea de unități noi, repet, ca o soluție de reducere a abandonului școlar.

Deputat
Cristina Elena DINU

Circumscripția electorală Nr. 19 Giurgiu

VREMEA

Giurgiu
cer senin
24.8 ° C
24.8 °
24.8 °
53 %
0.1kmh
0 %
mar
35 °
mie
36 °
joi
39 °
vin
36 °
sâm
38 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!