Cum poţi afla dacă eşti spionat prin telefon sau Laptop… Hackerii pot obţine accesul la calculatorul tău

0
463

Poate este greu de crezut, dar posibilitatea de a fii spionat chiar la tine acasă, este mai mare decât crezi. Pentru că tehnologia a avansat, este posibil să fii monitorizat chiar şi atunci când citeşti un articol pe telefonul mobil, tabletă sau laptop stând comod în fotoliu.

Hackerii pot obţine accesul la calculatorul tău foarte uşor, webcamul încorporat în laptop fiind ca un ochi care te poate privi oricând.  În urmă cu câţiva ani, camera video era de obicei un obiect de sine stătător care trebuia conectat manual la calculator. Acum, webcamul este integrat în laptop sau smartphone. Probleme apar în momentul în care respectivele camere devin active şi nu îţi dai seama ce program a început să te filmeze. Este posibil să fie o fereastră de Skype care a rămas deschisă sau o sesiune de streaming pe YouTube. Hackerii obţin acces la calculatorul tău prin intermediul RAT (Remote Access Trojans), un tip de malware. Malware este denumirea generală atribuită programelor maliţioase pe care le instalăm fără să ştim. În general, ne trezim cu ele în PC după ce dăm click pe link-uri bizare sau când descărcăm diverse fişiere de pe site-uri mai puţin cunoscute. Odată infiltrate în sistem, RAT-urile permit iniţierea unor activităţi neautorizate de către tine şi controlarea acestora de la distanţă, online.

Cum ne dăm seama că suntem spionaţi?

Cel mai evident indiciu în acest sens e LED-ul camerei web, amplasat fix lângă ea. Bliţul se activează automat odată cu webcamul. Totuşi, hackerii experimentaţi pot face în aşa fel încât LED-ul să nu se declanşeze atunci când îţi accesează camera. În cazul de faţă, un plasture, o bandă opacă de scotch sau un sticky note ţi-ar putea oferi toată securitatea de care ai nevoie. Multe persoane publice apelează la bandă adezivă pentru a-şi proteja intimitatea, lipind-o peste webcam-ul laptopului. Un program antivirus serios poate detecta orice urmă de malware din PC-ul tău, pentru a-l elimina cât mai repede. Valabil şi pentru telefoane sau tablete, că şi ele au camere prin care poţi fi urmărit din exterior.

(Jurnal)