Cu prilejul ultimei conferințe de presă de vineri, 12 august, administratorul public al județului, Răzvan Cuc, a vorbit, printre altele, despre problemele ce blochează implementarea în județul nostru a proiectului european de apă și canal din cadrul ADI-ului ”Sănătate asigurată prin apă curată”.
Conform cerințelor Uniunii Europene, pentru a putea realiza sisteme de apă și canal în tot județul, nu doar în municipiu, este nevoie de implicarea operatorului regional Apa Service, iar termenul este până în anul 2020 – a precizat Cuc. Deja în municipiu și în câteva comune o primă parte a proiectului a fost implementată prin Programul Operațional Sectorial (POS) de Mediu, însă în primăvara lui 2016 a apărut un nou ghid al solicitantului, iar proiectul va fi finanțat pe Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM), care este asemănător POS de Mediu. Aceste proiecte de apă și canal în valoare de 92 milioane de euro nu pot fi implementate fără preluare de către Apa Service a tuturor sistemelor din fiecare localitate din județ și pentru că domnul Preda (n.red.: Constantin Preda – director Apa Service) spune că această preluare nu poate fi suportată din punct de vedere financiar, vom face o infuzie de capital, pentru a nu pierde banii. Domnul Preda spune că gestionează doar municipiul, însă noi vrem să dezvoltăm întreg județul, ne dorim ca toți locuitorii să beneficieze de aceste servicii, pentru că așa ni se pare normal! Fie domnul Preda își revizuiește atitudinea, fie va trebui gândit un nou management (…), a mai declarat Răzvan Cuc.
Totodată, CUC a precizat că un alt ADI nu poate fi constituit, deoarece normele UE nu permit acest lucru:Doar actualul ADI poate fi extins, atât! De aceea vă spun că trebuie urgentate lucrurile și găsite soluții în acest ADI!, a conchis administratorul public al județului.