În ultima conferință de presă a ALDE Giurgiu, co-președintele partidului, Toma Petcu, a abordat un subiect care după cum spunea acesta, ar trebui să preocupe extrem de mult municipalitatea, este vorba despre situația societății Apa Service , cea care asigură populației ”apa cea de toate zilele”!
În acest context Toma Petcu a spus: Aș vrea să mai fac fac referire la un subiect care, deocamdată, se află doar în stadiul de discuție, acela legat de operatorul regional Apa Service, din perspectiva unui om care a lucra un an și jumătate în Ministerul Mediului, ca secretar de stat.
Vreau să vă spun că în România exista până anul trecut 3 tipuri de surse de finanțare pentru realizarea de apă și canal în comunitățile locale. Atunci când am aderat la Uniunea Europeană, s-a negociat cu Comisia Europeană și ne-am asumat ca până în 2020, în 80% din localitățile din România să se introducă apă și canal. Dacă nu se va produce acest lucru, se va declanșa procedura de infringement, prin care, dacă va fi definitivă și impusă, vom plăti 300 mii/zi pentru infringementul pe domeniul apă, în valoare de 300 mii euro.
În continuare, referindu-se la viitoare proiecte al societății, Toma Petcu a spus: Așa cum precizam , aveam sursă de finanțare prin Fondul de Mediu (AFM) pentru realizarea de proiecte de apă și canal, aveam sursa de finanțare pe Ordonanța 28, prin Ministerul Dezvoltării, și sursa de finanțare cea mai importantă, care, deocamdată, a fost folosită foarte puțin, aceea de a finanța prin Postul de Mediu – POIM (Programul Operațional de Infrastructură Mare). Toate aceste proiecte vor fi transferate pe POIM. S-a realizat, la nivelul județului Giurgiu, un masterplan în care s-a stabilit ce necesități sunt la nivelul fiecărei localități, în funcție de suprafață, număr de locuitori, etc. S-a stabilit, așadar, și că infrastructura apă și canal se va duce în aceste comunități. Primăria Giurgiu, împreună cu alte 5 primării (Bolintin-Vale, Bolintin Deal, Mihăilești și Slobozia) au implementat deja, prin Postul de Mediu, schimbarea rețelelor de apă și canal. Vreau să vă spun că nici comunitățile locale, nici Primăria Giurgiu nu și-ar fi permis din surse proprii să finanțeze un asemenea proiect. L a nivelul Guvernului și al Comisiei Europene s-a stabilit că singura sursă de finanțare până în 2020 va fi doar prin POIM. Anul trecut, s-a încercat ca toate aceste proiecte finanțate prin Fondul de Mediu și Ministerul Dezvoltării, să fie transferate către Postul de Mediu. Nu s-a reușit, pentru că timpul de proiectare era diferit și foarte mulți primari nu și-au dorit acest transfer. Anul acesta, toți primarii vor fi obligați să acceseze fonduri doar prin POIM. Acum 2 ani, s-a adoptat o hotărâre în ADI, prin care s-a stabilit ca să fie parteneri în acest ADI, mai multe uat-uri din județul nostru.
Co-președintele ALDE nu l-a iertat nici pe primarul municipiului : Domnul primar Barbu nu și-a trimis reprezentantul din Consiliul Local la această ședință și, ca atare, nu a votat pentru acest parteneriat. Nevotând, a atacat în instanță și am înțeles că la prima instanță a câștigat. Domnul primar trebuie să înțeleagă că dacă aceste UAT-uri nu intră în ADI și nu sunt sprijinite de operatorul regional, ele nu își pot desfășura activitatea și nu pot implementa apă și canal în localități. Deci, ori domnul primar se decide și renunță la acel proces și acceptă ca aceste UAT-uri să rămână, ori dacă nu, din punctul meu de vedere, trebuie făcută o nouă ședință în care să fie introduse mai multe uat-uri în ADI. Îmi doresc ca aceste UAT-uri să intre în ADI și ca operatorul regional să fie cel care pune la dispoziție serviciile sale acestor uat-uri, pentru că un alt operator regional care să fie recunoscut la Bruxelles nu putem înființa. Plus că avem întârziere de un an de zile în atragerea acestor fonduri pe POIM – pentru că un an de zile a durat procedura de selectare a consultantului, care a fost desfășurată de Apa Service din motive pe care nu le cunosc și aș aștepta o reacție de la domnul primar pe această temă, s-a anulat această licitație și, practic, trebuie să o reluăm, adică în loc să avem în acest an consultantul care să înceapă efectiv să implementeze proiectul, trebuie să așteptăm, să se reia procedura . Eu sper ca acest lucru să se întâmple cât mai repede și apoi, să începem să implementăm aceste proiecte. Dacă nu facem acest lucru, n-o să reușim să introducem apă și canal în acele localități care până acum nu beneficiază de așa ceva.
Înțeleg poziția primarului, care spune că dacă intră cu operatorul și deservește toate localitățile din județ, îi cresc costurile, dar putem găsi facilități ca această societate – Apa Sevice – să-și păstreze patrimoniul și administrarea pe care o are pe Giurgiu, cu cheltuieli minime și restul, ce există la fiecare localitate, să rămână pe operatorul regional Apa Service, pentru că este acreditat și recunoscut de către organismele internaționale de derulare de fonduri europene. Trebuie să găsim soluții concrete. Repet, eu consider că operatorul trebuie să treacă la județ, iar municipiul să-și păstreze partea lui. Trebuie înțeleasă și poziția primarului municipiului, dar și a primarilor din județ, că nu pot să-și implementeze proiectele – a mai spus Toma Petcu.
(Jurnal)