31 MAI – ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN 

0
106

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

În fiecare an, la data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alături de parteneri, desfăşoară la nivel mondial ample campanii de informare pentru a sublinia riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun şi pentru a promova politicile sociale de reducere a consumului.

Având ca temă „Tutunul și bolile pulmonare  Nu lăsa tutunul să-ti taie respirația! Alege sănătatea!”, campania din acest an este centrată pe legătura între fumat și sănătatea plămânilor şi își propune creșterea conștientizării cu privire la:

  • impactul negativ pe care fumatul îl are asupra plămânilor, de la boli respiratorii cronice la cancer;
  • rolul fundamental pe care îl au plămânii în sănătatea și buna funcționare a întregului organism;
  • amploarea mortalității și îmbolnăvirilor cauzate de fumat, la nivel global;
  • sublinierea legăturii dintre fumat și mortalitatea cauzată de tuberculoză;
  • efectele expunerii la fumul de țigară asupra sănătății plămânilor pentru oamenii de toate vârstele.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare, în mediul şcolar sau în comunitate, cu privire la efectele nocive asociate fumatului.

Specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Giurgiu au derulat un număr de 26 activităţi cu tema „Tutunul și bolile pulmonare  Nu lăsa tutunul să-ti taie respirația! Alege sănătatea!” în şcoală şi comunitate, cu accent pe impactul pe care îl are consumul de tutun asupra sănătăţii, riscurile fumatului pasiv, modalităţile de reducere a efectelor nocive ale consumului de tutun.

Activităţile s-au desfăşurat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu şi s-au adresat preşcolarilor, elevilor şi profesorilor de la Grădiniţa „Dumbrava Minunată” Giurgiu, Şcoala Gimnazială Frăteşti, Şcoala Gimnazială Comana, Liceul Tehnologic nr. 1 Comana, Liceul Tehnologic „Udrişte Năsturel” Hotarele, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Călugăreni, Colegiul Tehnic „Viceamiral Ioan Bălănescu” Giurgiu, minorilor instituţionalizaţi şi specialiştilor din Centrul de Primire în Regim de Urgenţă Giurgiu, părinţilor elevilor şi membrilor comunităţilor  locale.