Marcată de cooperativele din întreaga lume încă din anul 1923 și proclamată oficial de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la centenarul ACI în 1995, Ziua Internațională a Cooperației
este sărbătorită anual în prima sâmbătă a lunii iulie.
Scopul Zilei (CoopsDay) este de a crește gradul de conștientizare asupra cooperativelor și de a promova ideile mișcării de solidaritate internațională, eficiență economică, egalitate și pace mondială.
Sărbătoarea din acest an va fi a 99-a Zi Internațională a Cooperației şi a 27-a Zi Internațională aCooperației recunoscută de Organizația Națiunilor Unite.

Doar împreună putem reuși, moto-ul UNCSV fiind: ÎMPREUNĂ PENTRU VIITOR!

„Cooperativele oferă un model de întreprindere solid, viabil şi adaptat nevoilor comunităţii rurale în toate ţările și sunt considerate de mulți cercetători, ca fiind o legătură inter-organizațională creată pentru a reduce probabilitatea de eșec.

U.N.C.S.V. promovează și sprijină o economie rurală viabilă, competitivă, orientată către piață și către furnizarea de produse agroalimentare de calitate superioară la prețuri accesibile pentru consumatori și corecte pentru fermieri.

Agricultura și în special fermierii mici și mijlocii din România, au în continuare mare nevoie de asociere, dar nu doar pe hârtie, ci în cooperative agricole care să își îndeplinească menirea – aceea de a genera valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii lor și care în plus să aibă o activitate economică relevantă, să reziste pe piață și să se dezvolte.

Cooperativele sunt exemple de corectitudine, onestitate, integritate, perseverență, profesionalism, transparență, cooperare, unitate, investiții în comun, integrare, beneficii mutuale, comunitate, rezultate și succes.

U.N.C.S.V. și-a propus să fie vârf de lance pentru cooperativele agricole din România în eficientizarea activității, crearea de valoare adăugată, dezvoltarea, consolidarea și perenizarea pe durata a mai multor decenii, în concordanță cu principiile cooperatiste și distribuirea echitabilă a rezultatelor cooperativei în funcție de activitatea economică a fiecărui membru.                     

Aderarea producătorilor agricoli la o cooperativă agricolă este certitudinea asigurării profitabilității fermei agricole indiferent de dimensiune.

Sectorul agroalimentar și fermierii au nevoie de cooperative agricole autonome, independente, rentabile și consolidate!

Motivația de a ne alătura unii altora, va face diferența atât la nivel național cât și european.

Mircea BĂLUȚĂ, Președintele UNCSV, subliniază că „deși am pornit târziu față de țările din vestul Europei, acest lucru fiind văzut în legislație și rezultate, trebuie să credem în cooperative agricole, putând avea rezultate foarte bune, doar dacă punem cu toții umăr lângă umăr, la construirea unui drum durabil al cooperativelor din România. Avem cu toții de învățat din sistemul și legislația sistemului cooperatist din UE, noi fiind singurii care putem decide cum ne croim drumul și viitorul”.

(UNCSV)