Toate cele 14 state din bazinul Dunării marchează astăzi, 29 iunie, Ziua Internațională a Dunării, organizând o serie de manifestări ce au drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tuturor de a proteja această resursă naturală.
Sărbătorită pentru prima dată în 2004, această zi are anual o temă, pentru 2021 Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea propunând “Descoperiți Dunărea” potrivit site-ului oficial al Danube Day.
Astăzi, 29 iunie, de Ziua Internațională a Dunării, Primăria Municipiului Giurgiu a găzduit dezbaterea „Acționăm pentru Giurgiu” organizată în parteneriat cu Asociația “Prietenii de lângă tine” și Grupul de inițiativă locală Giurgiu implicat în proiectul “Cu apele curate” derulat de Asociația “Mai mult Verde”.
Scopul acestei întâlniri, enunțat și de moderatorul Mariana Mitroi, a fost acela de a aduce în atenție importanța pe care o are fiecare instituție în abordarea problematicii de mediu, cu dorința de a găsi soluții pe termen scurt, mediu și lung. În acest sens, au fost invitate la dezbatere autoritățile publice și instituțiile din sfera de mediu, ONG-uri, reprezentanți ai inspectoratelor din cadrul MAI, conducerea Direcției Poliției Locale, Apele Române.
Municipalitatea a fost reprezentată la această masă rotundă de către administratorul public al municipiului Giurgiu, Ionel MUSCALU, Instituția Prefectului de către domnul subprefect Mirel Dragos BRĂGARU, la întâlnire fiind prezenți reprezentanți de la Consiliul Județean Giurgiu, CNAPDF, SGA, ITPF, Poliția Locală.
Discuțiile au fost constructive și au vizat soluții concrete, măsuri ce pot fi luate de fiecare participant în parte și de către comunitate în general, cooperare centralizată, abordarea problemelor de mediu în context global, capitole de îmbunătățit precum colectarea datelor statistice, crearea de indicatori pentru creșterea performanței de mediu, monitorizare, transparență și responsabilizare.
Ionel MUSCALU, administratorul public a mulțumit pentru inițiativa organizării acestei dezbateri asociațiilor implicate, a specificat faptul că trebuie urmărite cauzele pentru îndreptarea efectelor negative și că avem nevoie de responsabilizare, date clare, scopuri si obiective.
În acest sens, a lansat și un obiectiv realizabil pe termen lung, al nostru, al tututor giurgiuvenilor, autorități și cetățeni deopotrivă, acela de a avea cel mai curat oraș din România!

(Jurnal)