28 ianuarie – Ziua Europeană a Protecției Datelor

0
174

Începând cu anul 2012, an de an, în data de 28 ianuarie se celebrează Ziua Europeană a Protecției Datelor de către toate statele membre ale Consiliului Europei, eveniment ce beneficiază de suportul Comisiei Europene pentru promovarea dreptului la viață privată și la protecția datelor personale.

Pe 28 Ianuarie 1981, la Strasbourg s-a semnat Convenţia nr. 108 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal – act internaţional în domeniul protecţiei datelor la care au aderat deja 43 de state din Europa şi altele din lume.

Convenţia defineşte o serie de principii universale şi conţine prevederi de natură să asigure protecţia vieţii private a persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice sau entităţile private.

Modernizarea Convenției 108 s-a realizat în luna mai 2018, când Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat Protocolul modificat cunoscut sub numele de „Convenția 108+”.

Sărbătorirea anuală a acestei zile constituie un prilej de a aduce în atenţia publicului importanța respectării principiilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, a dreptului la viață privată și a dreptului la protecția datelor personale, consacrate ca drepturi fundamentale.

(Jurnal)