Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, recomandă un GHID de bune practici , extrem de util celor ce vor să limiteze efectele secetei !

0
117

Îngrijorată de efectele secetei manifestate în acest an, secetă ce a afectat zone importante din județul nostru, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului (DAJ) Giurgiu, Petra Ochișor,  recomandă tuturor celor implicați în agricultură ( fermieri, instituții de profil ale statului, societăți private, asociații agricole), un manual extrem de util: ”Ghid de Bune Practici Agricole – privind efectele generate de schimbările climatice”.  O carte de specialitate editată de Ministerul Agriculturii  și Dezvoltării rurale.

Pwentru a fi mai convingătoare , directorul DAJ, Petra Ochișor ne-a făcut un mic comentariu, citând  câteva pasaje din acest Ghid:

Trebuie înțeles de toată lumea că Seceta este un fenomen extrem cu efecte multiple pe diverse planuri, cum ar fi producția agricolă și implicit securitatea alimentară, cea energetică, dar și transporturile fluviale ca urmare a modificărilor hidrologice semnificative, cu impact direct asupra distribuției în timp și spațiu a resurselor de apă subterane și de suprafață.

Seceta este o consecință a schimbărilor climatice, putând dobândi un caracter regional sau global…

Directorul DAJ menționa totodată faptul că în ultimii ani se constată o creștere a frecvenței și intensității fenomenului de secetă severă, cu repercusiuni grave asupra sectorului agricol românesc,  asupra României ca furnizor de securitate alimentară și evident a terenurilor agricole din județul Giurgiu. 

Conform Ghidului recomandat de directorul DAJ, actuala secetă ce a fost resimțită în toată țara, s-a instalat încă din toamna anului trecut , accentuându-se  din cauza unei ierni calde, fără precipitații.

Pânza freatică a înregistrat o coborâre semnificativă în profunzimea solului, nemaiavând capacitatea de a asigura franja capilară din zona de aprovizionare a sistemului radicular al plantelor de cultură, cu efecte negative directe asupra culturilor semănate în toamnă și considerabile asupra celor semănate în primăvară.

Un Ghid ce nu trebuie să lipsească din biblioteca oricărui fermier ce dorește să limiteze la maxim pagubele generate de acest fenomen tot mai accentuat în ultimii ani, pe fondul unei Românii ce abia acum regândește strategia unui sistem de irigații ce a fost abandonat și distrus (atâta cât era la acea dată), imediat după anii ’90.

(Jurnal)