Întrebați dacă există modificări majore privind modul de organizare a examenului de Bacalaureat, desfășurat în acest an, precum și eventualele măsuri de protecție anti-COVID, în plus față de cele curente, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, ne-au făcut mai multe precizări prin intermediul purtătoarei de cuvânt, prof. Georgeta Stănescu.

Așa cum ați aflat probabil, aceste competențe digitale și lingvistice anul acesta  se vor echivala, conform unei metodologii aprobate prin Ordin de Ministru, și  astfel se vor desfășura decât probele scrise ale examenului de Bacalaureat – ne preciza prof. Stănescu.  

Doar  acei candidați din seriile anterioare care n-au susținut, la momentul acela, competențele digitale, doar pentru aceștia…dar nu este cazul pentru că sunt foarte puține situații de acest gen. Repet, competențele nu se mai susțin ci doar se echivalează, ele se recunosc după caz,  căci mai sunt absolvenți de liceu care au certificate Cambridge, certificate pentru informatică… La ceilalți sunt  echivalate  cu rezultatele din timpul liceului,  la disciplinele respective.

La probele scrise, se vor respecta măsurile pentru orice tip de activitate care se desfășoară în Școală, în sensul că se vor folosi măști, se va respecta numărul maxim al candidaților în sălile de examen, regulile de distanțare, deși oricum ei erau așezați câte unul în bancă. Totodată  vor exista  mănuși, dezinfectanți… Ce se respectă acum în timpul orelor de curs se va respecta și în cadrul examenului. În cazul în care până atunci va mai apărea ceva, special, vă vom comunica – ne-a mai  menționat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, prof. Stănescu Georgeta.

Întrebată dacă vaccinarea candidaților este obligatorie, Georgeta Stănescu ne spunea că  nu se poate îngrădi dreptul copilului nevaccinat de participare la examenul de Bacalaureat. În privința cadrelor didactice, totul este la nivel de comentarii în spațiul public, că vor participa doar cei vaccinați.. Oricum nu vom putea să ne desfășurăm activitatea doar cu cei vaccinați …preciza prof. Stănescu.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului ne-a mai precizat că anul acesta este estimat că se vor înscrie la examenul de Bacalaureat un număr de peste 1500 candidați din seria curentă cât și din seriile anterioare.

(Jurnal)