Proiectul de propunere de ajustare a cadrului temporar de criză privind ajutoarele de stat a fost trimis statelor membre.

Proiectul prevede, printre altele, ajustarea plafoanelor maxime ale ajutoarelor prevăzute în dispozițiile privind cuantumurile limitate ale ajutoarelor. Companiile din UE afectate de sancţiunile impuse Rusiei, în contextul războiului din Ucraina, ar putea beneficia de ajutoare de stat de până la 500.000 de euro, față de 400.000 de euro în prezent, potrivit Reuters. Vor putea fi acordate granturi directe sau alte forme de ajutor întreprinderilor din orice sector afectat de criză.

Companiile din sectorul agricol ar putea să primească sprijin de la stat în valoare de până la 62.000 de euro iar cele din sectorul pescuitului şi acvaculturii de până la 75.000 de euro, faţă de limita actuală de 35.000 de euro.

Proiectul vizează și necesitatea unor măsuri suplimentare pentru facilitarea investițiilor în energia din surse regenerabile, inclusiv în hidrogenul din surse regenerabile, biogaz și biometan, în stocare și în energia termică din surse regenerabile.

De asemenea, Comisia Europeană a abordat și necesitatea unor măsuri suplimentare care să accelereze și mai mult diversificarea aprovizionării cu energie. În acest fel, va fi redusă dependența de combustibilii fosili importați prin sprijinirea măsurilor de eficiență energetică și a măsurilor de decarbonizare a proceselor industriale”.

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL Giurgiu)