Ziua Internațională a câinelui – azi celebrăm cel mai bun prieten al omului

0
155

De sute de ani, câinele este cunoscut drept cel mai bun prieten al omului și, indiferent de rasă, dimensiune sau aspect, câinele este cel mai iubit animal de companie din istoria omenirii.

Câinii nu au nevoie de cuvinte pentru a ne spune ceea ce simt. Este suficient să îi privim în ochi pentru a ști ce înseamnă loialitatea și prietenia adevărată.

Un studiu australian spune despre câini că au putut deveni cei mai buni prieteni ai omului datorită hormonului oxitocină, cunoscut drept hormonul fericirii și al iubirii. Rezultatele experimentului au demonstrat faptul că un câine care a primit hormonul oxitocină a avut rezultate mult mai bune față de alte animale, patrupedul găsind mai repede recompensele ascunse de stăpân.

Dacă la oameni, oxitocina este hormonul care creează legătura afectivă dintre o mamă și bebeluș, la câini, același hormon este responsabil cu legătura care se formează între ei și stăpân.

Câinele a apărut pentru prima dată în Euroasia, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani. În istoria omenirii, câinele, descendent al lupului cenușie, este probabil primul animal domesticit și utilizat în vânătoare, muncă și companie.

Una dintre cele mai emoționante povești despre devotamentul câinelui este povestea câinelui Hachiko din Japonia. Patrupedul a rămas în istorie datorită iubirii absolute pentru stăpânul său.

Câinele a fost adoptat de când era pui, de către stăpânul său, profesorul Ueno Hidesaburo, care i-a oferit dragoste, însă stăpânul moare din cauza unei hemoragii cerebrale.

Câinele obișnuia să își aștepte stăpânul în fiecare zi în stația Shibuya și, chiar și după ce stăpânul a murit, Hachiko a continuat să meargă în stație, zi de zi, timp de 10 ani să îl aștepte.

Câinele a ajuns să fie dat exemplu de conduită prin școli și familii, devotamentul lui devenind un simbol național al loialității. Un artist japonez a executat o statuie a lui Hachiko, din bronz ce a fost ridicată în fața Gării Shibuya, la ceremonia de dezvelire fiind prezent însuși Hachiko.

Povestea reală a stat la baza ecranizării filmului de mare success – Hachiko, film ce l-a avut în rolul principal pe Richard Gere.

(Jurnal)