Ziua Independenței și Ziua Europei, sărbătorite la Monumentul Eroilor din Parcul Alei

0
439

La 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României faţă de Imperiul Otoman. „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare. Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”, declara Mihail Kogălniceanu, în acel moment ministru de Externe. În aceeaşi zi, şi Senatul a adoptat o moţiune cu un conţinut identic.

În data de 9 mai este sărbătorită și Ziua Europei care marchează istorica declaraţie de la 9 mai 1950, a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Reprezentanții autorităților locale și județene au participat, astăzi, la manifestările dedicate eroilor care și-au jertfit viața pentru apărarea credinței și a neamului.

Astfel, de la ora 10:00, la Monumentul Eroilor Căzuţi în Războiul de Independenţă din Parcul Alei, a fost organizată o ceremonie militară, la care au participat subprefectul Mirel Brăgaru, primarul Adrian Anghelescu, cei doi viceprimari Silviu Dumitrescu și Marian Damian, administratorul public al municipiului, Ionel Muscalu, Dumitru Beianu, președintele Consiliului Județean, alături de vicepreședintele Elisabeta Mihalcea, dar și şefi din cadrul structurilor MAI şi Garnizoanei Giurgiu.

Ceremonia de depunere a coroanelor de flori a fost urmată de defilarea Gărzii de Onoare, în aplauzele celor prezenți.

Manifestarea s-a încheiat la Muzeul Județean „Teohari Antonescu”, unde a fost vizitată expoziția permanentă dedicată Independenței României.

De altfel, muzeul giurgiuvean a purtat în perioada 1977-1990, numele de „Muzeul luptei pentru independența poporului român”, informează rerezentanții Primăriei municipiului Giurgiu.

(Jurnal)