Ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorită în municipiul Giurgiu

0
508

Ziua Eroilor a fost sărbătorită joi, 2 iunie, de Ziua Înălțării Domnului și în municipiul Giurgiu, iar autoritățile au organizat cu acest prilej un ceremonial militar-religios la Monumentul Eroilor de la Biserica „Înălțarea Domnului”.

La festivități au luat parte autorități locale și județene, cadre active, în rezervă și retragere, reprezentanți ai asociațiilor de veterani de război, M.A.I, M.Ap.N., S.R.I, ai principalelor partide politice și conducători ai instituțiilor descentralizate.

Manifestările au debutat cu intonarea Imnului Național de către Fanfara Centrului Cultural „Ion Vinea”, urmată de tragerea clopotelor tuturor lăcașurilor de cult din municipiul Giurgiu și de ceremonialul religios de pomenire a eroilor neamului. De asemenea, oficialitățile locale și județene au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor din incinta Bisericii „Înălțarea Domnului”, iar manifestările s-au încheiat cu defilarea plutoanelor de prezentare și Gărzii de Onoare.

Ziua Eroilor este sărbătoarea națională care comemorează toți eroii români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Prin devotamentul şi jertfa lor nepreţuită, eroii români reprezintă adevărate modele, demne de urmat pentru tinerele generaţii şi pentru cele viitoare.

În România, prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul Zilei Înălțării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți din 24 august 1920 și promulgată prin decretul 3530 din 2 septembrie 1920.

Data sărbătorii a fost reconfirmată în anul 1940, într-un moment tragic pentru țară, iar în timpul regimului comunist, prin Decretul nr. 71/1948, a fost schimbată la 9 mai, reconfirmată prin Decretul 117/1977, dar după 1989 s-a revenit la data inițială.

(Jurnal)