Ziua de Bobotează văzută la Giurgiu. De ce se aruncă în apă Crucea și care sunt superstițiile legate de această sărbătoare! (FOTO și VIDEO)

0
739

Sărbătoarea de Bobotează este, simbolic o sărbătoare a purificării naturii de forţele răului, prin stropirea cu apă sfinţită. Anul acesta la Giurgiu, PF. Ambrozie, Episcopul cetății Giurgiului, împreună cu un sobor numeros de preoți de la parohiile din municipiul și județul Giurgiu, a săvârșit, ca de obicei, ceremonialul dedicat acestei mari sărbători de la începutul fiecărui an calendaristic.

Conform tradiției, în ziua de 6 ianuarie preoţii sfinţesc apele, iar cu apa sfinţită oamenii îşi stropesc ulterior casele şi animalele. Restul de agheasmă pe care o primesc de la preot, când acesta vine cu Iordanul, la ei acasă, se păstrează în sticle, ca ”leac”, atunci când oamenii sunt atinși de boală sau nu se simt bine.

În privința tradiţiei de recuperare a crucii aruncate de preoți în ape curgătoare, se spune că atunci când preotul introduce sau aruncă crucea în apă, dracii ies de unde s-au ascuns şi fug pe câmp, dar nu pot fi văzuţi de oameni, ci doar de lupi, care îi urmăresc şi îi sfâşie.

La Giurgiu, vineri, 6 ianuarie, la orele prânzului s-au adunat în fața Catedralei ”Adormirea Maicii Domnului” din Centrul orașului, o mulțime de cetățeni dornici de a participa la slujba de Sfânta Liturghie, dar și pentru a intra în posesia unei sticle cu agheasmă.

În imaginile alăturate puteți urmări scene din ceremonialul desfășurat în jurul prânzului, la Catedrala din centrul orașului. Alaiul urma să se îndrepte spre Bazinul Dunării, pe Platforma Secția Căi Navigabile Giurgiu.

La finalul acestei zile vom reveni cu imagini de la momentul în care tinerii ce s-au înscris în această adevărată competiție, vor recupera crucea din apele Dunării, care de data aceasta nu vor fi la fel de reci ca în anii anteriori.

(Jurnal)