Zilele de 24 ianuarie și 1 iunie ar putea fi zile libere!

0
214

p_192113_440x300-00-65Românii s-ar putea bucura de alte două zile libere…Este vorba despre data de  24 ianuarie și de 1 iunie, ce ar putea  fi incluse pe  lista liberelor legale din Codul Muncii. Dacă prima inițiativa are nevoie de acceptul Camerei Deputaților, cea de-a doua trebuie să treacă de ambele camere.

Parlamentarii au în vedere introducerea datei de  24 ianuarie, fiind Ziua Unirii Principatelor Romane, o z ice are cele mai multe sanse să fie declarata zi nelucrătoare, deocamdată  fiind recunoscută doar ca sărbatoare națională, potrivit legii 171/2004. Cererea se afla pe lista de dezbateri a Camerei Deputatilor, unde asteapta sa primeasca votul decisiv. Această modificare va presupune schimbarea articolului 139 din Codul Muncii. 

Al doilea proiect de lege face referire la stabilirea ca zi nelucrătoare de sarbatoare legală a Zilei Copilului, de 1 iunie. Dacă majoritatea zilelor libere din România au fost acordate pe baza unor motive religioase, această zi este motivată prin prisma relației de familie. Această inițiativă are în vedere consolidarea relatiei dintre copii și părinți. Propunerea urmează să ajungă pe ordinea de zi a Senatului, urmând să fie apoi adoptată sau nu tot de către Camera Deputaților. 

 De precizat că România se află pe una dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul zilelor libere acordate angajaților.  Codul Muncii recunoaște în prezent 12 zile libere legale, afară de cele de concediu:

 1 și 2 ianuarie;  prima și a doua zi de Paște;  1 mai – Ziua Muncii;  prima și a doua zi de Rusalii; 15 august – Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie – Sfântul Andrei; 1 decembrie – Ziua Națională a României;  25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun. După cum se observă cele mai multe dintre zilele libere sunt sărbători religioase.

În plus, persoanele care aparțin diferitelor culte religioase recunoscute drept legale, mai au dreptul la încă două zile libere pentru sarbatorile religioase proprii.

(Jurnal)