Ministerul Educaţiei vrea să închidă şcolile pentru următoarele două săptămâni, iar cursurile se fie mutate în online. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţiei, după ce Bucureştiul a depăşit incidenţa de 3 cazuri COVID-19 la 1.000 de locuitori. Dacă se va decide închiderea şcolilor, conform unei OUG părinţii au dreptul să ceară zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii. 

Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, efectuată de direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, şi având în vedere hotărârile comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, respectiv Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti”, conform ordonanţei de urgenţă a Guvernului.

Primesc zile libere părinţilor care au copii cu vârsta de până la 12 ani sau cei care au copil sau adult cu handicap în vârstă de 26 ani, înscrişi în unităţile de învăţământ, inclusiv antepreşcolar.

Acordarea de zile libere plătite va fi făcută pentru toţi angajaţii din sectorul public şi privat, „pe toată perioada de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ sau a activităţii serviciilor de zi destinate persoanelor cu handicap, pe perioada stării de alertă şi după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului şcolar 2020-2021„.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Prevederile se aplică dacă celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

La Giurgiu, două unități de învățământ sunt închise, elevii învățând exclusiv on line. Este vorba despre Școala cu clasele I – VIII nr. 7 și Colegiul Național „Ion Maiorescu”, scenariul roșu fiind impus ca urmare  numărului de cazuri confirmate cu noul coronavirus, atât în rândul elevilor, cât și al cadrelor didactice sau nedidactice. 

(Jurnal)