Zi suplimentară liberă pentru salariații care se vor autorecenza în cadrul recensământului din 2022

0
236

Institutul Național de Statistică a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre în care sunt stabilite atât forma, cât și conținutul chestionarului de recensământ.

Recensământul populației și locuințelor din România programat și stabilit de OUG nr. 19/2020 a se efectua anul trecut în perioada iulie – noiembrie 2021 a fost amânat din cauza epidemiei de coronavirus pentru 2022, în perioada februarie – iulie.

În plus, vor apărea și alte trei tipuri de documente utilizate în cadrul recensământului, și anume, nomenclatorul etniilor și al limbilor materne, nomenclatorul religiilor din România și nomenclatorul instituțiilor de învățământ din România.

Regulile privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România, cuprinse în OUG nr. 19/2020, stabilesc ca salariaţii care optează pentru autorecenzarea prin internet să primească o zi liberă plătită de la angajator. Această zi liberă plătită este acordată salariaţilor, potrivit regulilor stabilite în 2020, „în scopul încurăjării utilizării cu predilecţie a acestei metode”.

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, codul urmând a fi generat automat de aplicația informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

Pe baza codului de confirmare, angajatorii vor trebui să ofere salariaţilor o zi liberă plătită, la o dată stabilită de comun acord, în termen de 12 luni de la data autorecenzării, adică, din ce date avem acum, până cel mai târziu în luna mai 2023.

Această zi liberă plătită se acordă unui singur salariat, indiferent dacă o persoană a realizat autorecenzarea online numai pentru sine sau şi pentru alţi membri ai gospodăriei, scrie Avocatnet.

Recensământul va avea loc în perioada februarie – iulie 2022, iar colectarea datelor de la cetățeni se va face în două etape:

– martie – mai 2022 – completarea datelor pe internet, prin autorecenzare;

– mai – iulie 2022 – interviuri cu persoanele care nu s-au autorecenzat prin internet.

(Jurnal)