Dan Motreanu: „România mai primește 1,9 miliarde EURO din PNRR”

0
89

„În contul Ministerului Finanțelor vor intra încă 1,9 miliarde EUR din PNRR. Această sumă face parte din prefinanțarea de 13% a componentei de împrumut din PNRR, cu un total de 14,94 miliarde de EUR. Plata de astăzi completează prima tranșă a prefinanțării, componenta de grant, plătită de către Comisia Europeană la data de 2 decembrie 2021, în valoare de 1,85 miliarde euro.

De la 3 noiembrie, momentul aprobării și punerii în aplicare a PNRR, și până în prezent, România a primit de la Uniunea Europeană 3,79 miliarde de EUR.

Fondurile împrumutate vor fi utilizate pentru finanțarea reformelor și investițiilor necesare redresării economice și sociale, dar și dezvoltării și modernizării României pe termen lung. Se vor realiza tranziția verde și tranziția digitală, consolidând, în același timp, infrastructura de transport, asistența medicală, educația, coeziunea socială și incluziunea, fundamente ale PNRR.

Cele 14,94 miliarde de EUR sub formă de împrumut pot fi accesate în condiții foarte avantajoase până în 2026 și vor fi disponibile în zece tranșe, în funcție de progresul îndeplinirii obiectivelor asumate prin PNRR. Pentru a primi o nouă tranșă de bani, România are de îndeplinit în primele trei luni din 2022, pe componenta de împrumut, 24 de ținte și jaloane.

Până la 1 ianuarie, România avea de îndeplinit 21 de ținte și jaloane pe partea de grant, 18 fiind finalizate, pentru celelalte trei depunându-se eforturi la nivel guvernamental.

Din totalul de 507 ținte și jaloane asumate la nivelul PNRR, țintele și jaloanele îndeplinite vizează, printre altele, măsuri și cadrul legislativ necesar pentru:

serviciul de alimentare cu apă și canalizare.

prevenirea abandonului școlar. A fost lansat și apelul de proiecte pentru sprijinirea elevilor în vederea asigurării tranziției de la gimnaziu la liceu.securitatea rețelelor 5G și securitatea cibernetică.

creșterea numărului de case de marcat conectate la sistemul IT al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (466.288 de case deja conectate).

adoptarea criteriilor de prioritizare a investițiilor în centrele comunitare integrate.

constituirea comitetului de monitorizare a reformei sistemului public de pensii.

sistemul informatic aferent gestionării și monitorizării PNRR.

operaționalizarea unui task-force la Ministerul Cercetării și Digitalizării pentru implementarea și monitorizarea reformelor si investițiilor propuse in domeniul Transformare digitală”- comunică europarlamentarul Dan Motreanu.

(Dan Motreanu- europarlamentar PNL)