Moment  de cumpănă pentru liberali, sâmbătă, 25 septembrie, 2021, în cadrul Congresului privind desemnarea președintelui partidului.

 Sunt așteptați din țară 5000 de membri delegați începând de la ora 11.00, pentru a-și exprima votul, fie în favoarea lui Ludovic Orban (actual președinte al PNL), fie a lui Florin Cîțu (premierul României).

Preşedintele României, Klaus Iohannis – despre care s-a speculat în presă că s-a implicat profund în alegeri, pentru a-l propulsa pe Florin Cîțu la cârma partidului – şi-a anunţat şi el prezenţa la Congres.

Cu doar câteva zile înainte de reuniunea liberalilor, preşedintele Klaus Iohannis a spus într-o discuţie cu jurnaliştii care l-au însoţit la New York la Adunarea Generală a ONU:

„Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”.

Cum se va face accesul delegaților la Congres …

 Pentru accesul participanţilor la lucrări au fost impuse o serie de măsuri în contextul pandemiei de COVID-19, intrarea în sala reuniunii făcându-se numai pe baza adeverinţei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, a rezultatului negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid ori a certificatelor care dovedesc trecerea prin boală. De asemenea, preşedinţii filialelor PNL au fost obligaţi, la rândul lor, să verifice dacă delegaţii au toate documentele necesare şi nicio organizaţie nu va avea invitaţi.

În debutul Congresului PNL sunt programate discursuri ale invitaţilor: preşedintele Klaus Iohannis, precum şi reprezentanţi ai partidelor politice.

Cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte PNL vor avea la dispoziţie câte 20 de minute pentru a-şi prezenta moţiunile, urmaţi fiind de discursurile a câte 5 susţinători timp de 5 minute fiecare.

Votul pentru candidaţii la preşedinţia partidului ar putea începe în jurul orei 14,00, conform informaţiilor transmise de organizatori.

Actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban, va prezenta ulterior raportul de activitate al mandatului său.

Duminică, 26 septembrie, va avea loc Consiliul Naţional al PNL, cu 2.000 de delegaţi, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid.

Menționăm faptul că la începutul lunii septembrie, Statutul PNL a fost modificat, una dintre schimbări vizând creşterea numărului de vicepreşedinţi pe domenii la 17.

Pe câte voturi se bazează cei doi candidați

Ludovic Orban se bazează pe 9 organizații în timp ce Florin Cîțu , este net superior, cu 28 de organizații! De precizat că alte 11 organizații merg pe ambii candidați, asta însemnând aproximativ 1000 de voturi.

Tabăra lui Florin Câțu susține că premierul ar putea câștiga între 3200 și 3400 de voturi în timp ce susținătorii lui Ludiovic Orban cred că acesta ar putea primi circa 2700 de voturi ceea ce i-ar asigura un nou mandat de președinte al Partidului Național Liberal.

(Jurnal)