Așa cum nu de mult atrăgeam atenția, peștele, mai ales în sezonul cald , este un produs care poate crea foarte multe problem de ordin alimentar, consumatorilor, atunci când nu este proaspăt sau nu este ținut în condiții optime. În acest context, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au retras de la vânzare peste 22.000 de kilograme de peşte şi produse de peşte.

Printre neregulile constatate de inspectori se numără produse cu decolorări, cu miros şi acoperite de mucus sau cu perioada de valabilitate depăşită.

În cadrul unei acţiuni derulate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa cu ajutorul CRPC Regiunea Bucureşti-Ilfov au fost retrase de la vânzare peste 22 de tone de peşte şi rpoduse de peşte şi au fost aplicate 41 de amenzi, în valoare de 460.000 de lei, şi 5 avertismente.

S-a dispus oprirea definitivă de la comercializare a cantităţii de 22.733 kg peşte şi produse de peşte, în valoare totală de 707.156 lei şi oprirea temporară de la comercializare a cantităţii de 4.410,5 kg de peşte şi produse de peşte, în valoare de 129.706 lei”, se arată într-un comunicat al ANPC, remis marţi presei.

Potrivit sursei citate, printre neregulile constatate se numără comercializarea de peşte şi produse de peşte congelate cu gheaţă suplimentară în ambalaj sau vândute în ambalaje depreciate, produse care prezentau decolorări, miros specific, suprafaţă acoperită cu mucus şi modificări organoleptice, cu perioada de valabilitate depăşită, fără respectarea condiţiilor de depozitare şi la care lipseau informaţiile privind modul de capturare şi denumirea ştiinţifică.

Cel mai important aspect este faptul că în urma acestei acţiuni de control a fost abrogat Ordinul nr. 100/2004 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabileşte condiţiile suplimentare privind controlul sanitar veterinar al produselor din pescuit, crustaceelor, moluştelor, gasteropodelor şi batracienilor, destinate comercializării directe către consumatorul final sau procesării în alimente pentru consum uman care stabilea că pentru peştele provenind din România timpul scurs din momentul pescuitului şi până la comercializarea efectivă va fi de maximum 48 de ore (în sezonul răcoros se poate prelungi la 72 de ore), în timp ce pentru peştele provenind din spaţiul intracomunitar este de până la 21 de zile. Peştele este unul din alimentele esenţiale, susceptibil de alterare rapidă, motiv pentru care condiţiile de depozitare şi comercializare trebuie respectate cu stricteţe, altfel comercianţii pot risca să pună sănătatea sau chiar viaţa consumatorilor în pericol. Acesta este motivul pentru care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor derulează frecvent acţiuni de control care vizează peştele şi produsele de peşte. Nu vom permite niciunui comerciant nicio greşeală în acest domeniu, viaţa şi sănătatea consumatorilor sunt mult mai importante decât orice pentru noi”, a declarat Horia-Miron Constantinescu, preşedintele ANPC.

În acest timp peștele vândut în Piața Centrală a Municipiului Giurgiu este departe de a respecta cele precizate de Ordinul nr. 100/2004, lucru pe care ziarul nostru l-a semnalat în dese rânduri. Cu toate acestea Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța (culmea ridicolului!) Alimentelor , nu a semnalat nicio abatere de la aceste norme în toată această vară, așa cum reiese din faptul că la sediul redacției noastre DSVSA Giurgiu nu a mai remis vreun comunicat de presă din primăvara acestui an și atunci doar la o solicitare a noastră, în scris…

În consecință, dragi giurgiuveni la Giurgiu, peștele se oferă consumatorilor în condiții de igienă și siguranță perfecte. În perioada următoare vom încerca să vă demonstrăm că lucrurile nu stau chiar așa…

(Jurnal)