Marți 20 noiembrie, la Centrul Cultural ”Ion Vinea” din Municipiu, a avut loc vernisajul unei  expoziții intitulată  ”Vlașca – războiul reîntregirii”, organizată de către Centrul Județean pentru Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale (CJCPCT) Giurgiu , Centrul Cultural ”Ion Vinea” și Arhivele Naționale Române. Pentru că este an Centenar și pentru că zona Vlașca este o zonă cu o bogată istorie ne-am gândit să prezentăm această expoziție în primul rând elevilor  – ne spunea prof. Carmen Pețanca.  Iată de ce am invitat două clase de elevi;    una de a X-a din Colegiul Ion Maiorescu ,  elevi însoțiți de prof. de istorie Barbu Daniela și una de clasa a XI-a, de la liceul N. Cartojan, împreună cu prof. Iulian Stocheci.  O expoziție  care  arată care a fost rolul acestui județ în cadrul războiului de reîntregire, momentele din acea vreme noiembrie 1916 – decembrie 1918. Pentru acest lucru i-am invitat pe istoricul Damian Ancu, pe cunoscuții Emil Păunescu și dr. Ion Bălan – menționa directoarea CJCPCT. La această  întâlnire  inedită  cu istoria  au mai fost prezenți directorul Muzeului Județean ”Teoharie Antonescu”, Ion Muscalu , directorul Centrului Cultural, prof. Virgil Pețanca, iar din partea Primăriei Giurgiu, viceprimar Ion Dragomir.  

Așa cum ni s-a precizat Expoziția, aflată  la etajul clădirii centrului Cultural Ion Vinea ,    va fi deschisă în toată perioada dinaintea sărbătorilor de iarnă,  fiind extrem de adecvată manifestărilor organizate în cadrul  programului ”Școala altfel” . Prof. Carmen Pețanca ne mai spunea că a rămas surprinsă de interesul manifestat de către elevii invitați la această acțiune, la care pe toată lungimea ei, s-a înregistrat și o performanță:  nimeni nu a folosit telefonul mobil!

La rândul lor cei doi profesori ce i-au însoțit pe tineri le-au oferit acestora o serie de informații despre acele momente,  ce nu sunt inserate în cărțile lor de istorie. Ne-am gândit ca tinerii să cunoască și puțină istorie locală, zonală. Una este o lecție predată la clasă și alta este o lecție presărată cu tot felul de picanterii,  așa cum s-a întâmplat  astăzi când invitații acestei manifestări au povestit elevilor momente  necunoscute , pe care nu le-ar fi aflat  poate niciodată – a mai precizat  prof. Carmen Pețanca.

(Florian Tincu)