Vizită a reprezentanților Congresului Autorităților Locale și Regionale la Primăria municipiului Giurgiu

0
230

Primăria Municipiului Giurgiu a găzduit joi, 13 octombrie, o vizită a reprezentanților Congresul Autorităților Locale și Regionale, cu scopul de monitorizare a angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei care au semnat și ratificat Carta Europeană a Autonomiei Locale.

Delegația formată din raportori, experți și membri ai secretariatului a fost primită de primarul Adrian Anghelescu și de administratorul public al municipiului Giurgiu, Ionel Muscalu, alături de o echipă din cadrul Primăriei Giurgiu, împreună discutând despre modul de implementare a autonomiei locale, finanțarea sistemului bugetar, criza energetică și efectele sale, modul de implicare a cetățenilor în viața publică și nu în ultimul rând provocările cu care se confruntă administrația locală în fiecare zi.

Așa cum au declarat și în cadrul dialogului din Primăria Giurgiu, reprezentanții acestui organism consultativ al Consiliului Europei au dorit să obțină o perspectivă suplimentară asupra situației democrației locale și regionale în România, în lumina angajamentelor asumate prin Carta Europeană a Autonomiei Locale.

În urma vizitei de la Giurgiu, Consiliul Județean, Primăria Giurgiu și Primăria Frătești, delegația Congresului va pregăti un raport de monitorizare și o recomandare privind democrația locală și regională în România. Proiectul de recomandare va fi înaintat spre adoptare la una dintre următoarele sesiuni ale Congresului.

Informații suplimentare

Congresul Autorităților Locale și Regionale este o instituție a Consiliului Europei, responsabilă cu întărirea democrației locale și regionale în cele 46 de state membre. Format din două camere – Camera autorităților locale și Camera regiunilor – și trei comitete, el adună laolaltă 612 de funcționari aleși, reprezentând mai mult de 150.000 de autorități locale și regionale.

Congresul Autorităților Locale și Regionale din Europa (CPLRE) a fost înființat în 1994, în calitate de organ consultativ al Consiliului Europei, înlocuind Conferința autorităților locale și regionale din Europa.

Rolul Congresului

· este vocea regiunilor și municipiilor din Europa;

· oferă un loc privilegiat de dialog unde reprezentanții puterilor locale și regionale dezbat problemele comune, își confruntă experiențele și își prezintă guvernelor punctele de vedere;

· sfătuiește Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei privind toate aspectele politicii locale și regionale;

· acționează în strânsă cooperare cu organizațiile naționale și internaționale care reprezintă activitățile locale și regionale;

· organizează audieri și conferințe la nivel local și regional pentru a ajunge la marele public a cărui participare rămâne esențială pentru instaurarea unei veritabile democrații;

· elaborează periodic rapoarte de țară privind situația democrației locale și regionale în toate statele membre;

· veghează, în special, asupra aplicării principiilor Cartei europene a autonomiei locale;

· sprijină noile state membre ale Organizației în îndeplinirea sarcinilor practice necesare realizării unei autonomii locale și regionale efective”, a precizat Primăria municipiului Giurgiu.

(Jurnal)