O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat luni ca a reuşit să elimine virusul HIV din genomul unor animale vii folosind un instrument de manipulare genetic. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă un impuls în demersul de a elimina Sindromul Imunodeficientei Umane (SIDA) în cazul pacienţilor umani, informează Xinhua.
Cercetătorii de la Temple University si de la University of Pittsburgh au anunţat ca au înregistrat aceasta reuşită în cazul a trei modele diferite de animale, inclusiv a unui model ”umanizat” în care şoarecii au beneficiat de un transplant de celule imunitare umane si au fost infectaţi cu virusul HIV, se arată în studiul publicat in jurnalul ”Molecular Therapy”, scrie Agerpres. Echipa de cercetători este prima care demonstrează ca replicarea HIV-1 poate fi stopata complet, iar virusul poate fi eliminat din celulele infectate ale animalelor cu ajutorul unei puternice tehnologii de editare genetică numităCRISPR/Cas9. Actuala lucrare are la bază un studiu conceptual publicat de aceeaşi echipă în 2016. Atunci, cercetătorii au utilizat modele de şobolani şi şoareci transgenici având încorporat virusul HIV-1 în genomul fiecărui ţesut din corpurile lor.
Astfel, din evidenţele Compartimentului de Evaluare şi Monitorizare a Infecţiei HIV/SIDA în România – INBI “Matei Balş” rezulta că la 31 decembrie 2015 în România erau în viaţă 13.766 persoane infectate cu virusul HIV, dintre care 10.551 erau pacienţi în tratament antiretroviral. La un moment dat în urma unei evaluări a Ministerului Sănătăţii din punct de vedere al distribuţiei cazurilor de SIDA în ţară, pe primele locuri se aflau judeţul Constanţa, Bucureşti şi judeţul Giurgiu!
(Jurnal)