O bază de date cu toţi agresorii sexuali e pe cale să fie creată în România.

Statisticile arată că, zilnic, în România, două femei sunt violate, iar o dată la patru zile, un copil e abuzat sexual. Astfel, toţi violatorii, pedofilii şi traficanţii de persoane vor fi trecuţi într-un registru şi monitorizaţi permanent de către poliţie. Registrul se va afla în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi îşi va extrage toate informaţiile din sistemul care eliberează cazierul judiciar. În el vor apărea toate persoanele care au fost condamnate pentru 15 tipuri de infracţiuni sexuale. Printre ele: violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor sau pornografia infantilă.

Ce se întâmplă cu aceștia

Odată ce o persoană apare în baza de date şi iese din închisoare este obligată să le spună poliţiştilor unde va locui, pentru a fi vizitat de oamenii legii, măcar o dată la trei luni.

El  va fi verificat  la domiciliu, fiind verificate și persoanele cu care acea persoană locuieşte, dar şi dacă locuieşte în preajma unor zone cum ar fi şcolile,  care este nivelul de risc pentru ca acea persoană să recidiveze.

Criza de personal din poliţie ar putea însă îngreuna aplicarea proiectului, dacă el va fi adoptat. Asociaţiile care ajută femeile abuzate susțin  că legea ar fi foarte utilă. Reprezentantul unei asociaţii a drepturilor femeilor abuzate spune că există studii în care se dovedește că agresorii sexuali nu se tratează. Dovadă sunt cei eliberaţi prin recursul compensatoriu care au violat chiar în aceeaşi zi în care au fost eliberaţi sau la scurt timp.

Legea a trecut de Parlament şi va ajunge la preşedinte pentru promulgare.

(Jurnal)