coada-de-zece-ore-la-vamaSe apropie luna iulie, iar traficul de persoane și de autoturisme care tranzitează Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu este, de la an la an, în continuă creștere.

Cel puțin, așa a reieșit din ultimele informații transmise de Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, în cadrul conferinței de presă susținute de comisar șef Radu Romeo Leorda, inspectorul șef al ITPF Giurgiu.

„De la an la an, creșterea numărului de persoane și de turisme care tranzitează Punctele de trecere a frontierei, în special de la Giurgiu, este în continuă creștere. De altfel, constatăm o permanentă creștere și de la o lună la alta, mai ales acum, în sezonul estival. Dacă în intervalul 1 – 30 iunie 2016 discutam despre un total de 247.887 de persoane care au tranzitat atât pe intrare (109.567) dar și pe ieșire (138.320) punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu, anul acesta numărul aproape că s-a dublat! Pentru același interval, vorbim de circa 85% creștere, în cifre exacte vorbindu-se despre un total de 450.680 de persoane (174.269 pe intrare din țară și 276.411 pe ieșirea din țară)!”, declara Radu Romeo Leorda.

De asemenea, inspectorul șef al ITPF Giurgiu mai preciza că, și în cazul turismelor care tranzitează Vama Giurgiu, numărul acestora este în creștere: de la un total de 95.422 în intervalul  1 – 30 iunie 2016, la 153.158 în același interval al anului 2017.

„Creșterile acestea pot fi datorate și sezonului estival, dacă ar fi să ne raportăm la luna aprilie, când, de asemenea, am constatat un număr mai mic tot aproape la jumătate, față de luna iunie”, spunea Radu Romeo Leorda.

Sezonul estival, dar și impunerile de ultim moment survenite atât ca urmare a apariției unor directive europene, dar, mai ales, a unor modificări în legislația bulgară, au făcut ca timpii de așteptare în Vama Giurgiu să fie puțin mai mari decât de obicei.

„Reamintim că, de la 7 aprilie 2017, Poliția de Frontieră atât română, cât și cea bulgară, efectuează verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul țărilor membre UE, ca urmare a modificării legislative în ceea ce privește Codul Frontierelor Schengen. Pe de altă parte, ne confruntăm cu problemele plății vignetei DOAR la ghișeele amplasate imediat după efectuarea controlului de frontieră pentru intrarea pe teritoriul statului bulgarm autoritățile bulgare informând că, pentru autovehiculele cu o greutate mai mare de 7,5 tone, plata să se facă DOAR CU UN CARD BANCAR, în timp ce pentru autoturisme se poate efectua plata și cash, în euro, leva sau cu un card bancar”, a mai precizat șeful ITPF Giurgiu.

(Jurnal)