Vinde laptele cu 100 de lei litrul! Vezi cât costă o îmbăiere cu acest lapte…

0
754


magarita-la-muls-1

Un român a ajuns să vândă laptele provenit de la măgăriţe  cu 100 de lei litrul! De ce ? Pentru că el are 96% din caracteristicile celui matern, fiind recomandat îndeosebi copiilor. Acedst lapte de măgăriţă este produs de un fermier român din Apuseni. Ioan Tomoș are în stâna sa din Huedin, județul Cluj, o adevărată comoară. Și nu pentru că omul ar fi descoperit vreo mină de aur, ci pentru că este singurul din zonă care crește măgari. Noi am spune chiar și printre singurii din România. Măgărițele sunt păstrate cu sfințenie de la un an la altul tocmai pentru a mări efectivul pentru că, spune omul, nu face față cererilor care vin din toate colțurile țării.

Crescătorul are  de ceva timp aceste măgăriţe, animale care odinioară erau folosite îndeosebi pentru transport de către ciobanii locului. Crescătorul a fost una dintre principalele atracţii ale Târgului Apulum Agraria, desfăşurat la sfârşitul  săptămânii trecute la Alba Iulia. Aici curioșii l-au putut cunoaște și pe un fermier din Cîmpeni, Aurel Stan, care a înfiinţat recent Asociaţia Crescătorilor de Măgăriţe din Transilvania.

Acest lapte este recomandat copiilor, deoarece prin conţinutul bogat în calciu îi protejează de infecţiile gastrointestinale. Singura problemă este aceea că există puţin lapte pe piață deoarece măgăriţa dă în medie un litru de lapte pe zi în timp ce o vacă dă 10-12 litri. Plus că și crescătorii de măgari sunt din ce în ce mai rari. 

Laptele de măgăriță se vinde doar pe perioada de iarnă de la 1 octombrie până în luna aprilie deoarece acum femelele sunt gestante.

Crescătorul  mai spune că în ciuda prețului destul de mare de abia face față cererii. Are chiar și o ofertă specială: suportă jumătatea din costul transportului care se face prin curier. Trimite în toată țara lapte de măgăriță ambalat în sticle.

Clujeanul este conștient că puțini fermieri cresc măgari și spune că prin zonă este singurul tocmai de aceea cererea este așa mare.

Laptele poate fi muls numai şase luni pe an, după ce vine puiul pe lume şi numai dacă puiul stă în preajmă. Avem persoane care au cumpărat inițial 2 litri după care au revenit cu o comandă de 10 litri. Am avut pe cineva care avea un copil operat și îi trebuia neapărat nevoie de lapte de măgăriță ca o parte de tratament. Chiar eu am testat laptele când am suferit de tuse măgărească, așa i se spune în popor, și m-am vindecat în câteva zile. Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ceea ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat” mai spunea investitorul .

Crescătorul spune că a fost contactat și din Slovenia și i s-a propus un contract. Slovenii s-au oferit să suporte ei toate costurile de modernizare și procesare a laptelui.

Laptele de măgăriță este căutat în toată lumea, fiind baza cu care se obține cea mai scumpă brânză din lume. Un kilogram de brânză de măgăriță se obţine din 25 de litri de lapte şi este produsă în localitatea Zasavica din Bosnia Herzegovina. Un kilogram de brânză costă 1.000 de euro.

În străinătate, din laptele de măgăriţă se prepară lichioruri, săpunuri şi creme fine.

Un italian din Sicilia a reînviat tradiţia veche de mii de ani, oferind doritorilor o baie într-o cadă cu lapte de măgăriță. Preţul unei asemenea băi care are o durată de două ore, este de 20.000 de euro, dar italianul are foarte multe comenzi nereuşind să onoreze toate cererile, din cauză că nu are lapte de măgăriţă suficient.

(Jurnal)