Apropierea Sărbătorilor de iarnă se simte nu doar în ceea ce priveşte temperatura aerului (deja primele “frisoane” ale iernii s-au făcut simţite în municipiul nostru), ci şi în forfota din Piaţa Centrală. Astfel, la momentul documentării noastre, carne de porc nu putea fi găsită decât la boxele comercianţilor din Hala Centrală, şi asta din pricina virusului Pestei Porcine Africane, care a făcut imposibilă comercializarea de către producători (crescători) a porcilor. În aceste condiţii, oferta de carne de porc este doar din import, preţurile fiind aproximativ aceleaşi ca pe tot parcursul anului, după cum ne spunea administratorul Pieţei Centrale, Marian Pavel.

Carnea de porc (pulpă întreagă) putea fi cumpărată joi, 6 decembrie, cu 15,90 lei/kg, în timp ce pulpa dezosată costa cu doi lei mai mult: 17,90 lei/kg.

Ceafa şi antricotul erau la preţul de 19 lei/kg. Şi, cum nu se poate Crăciun fără brad, oferta comercianţilor din piaţă este una variată, preţul diferind doar în funcţie de înălţime: cei mai mici, de aproximativ un metru, costau 100 de lei, în timp ce brazii care se apropiau de 1,8 – 2 metri, ajungeau să coste 180 de lei. Acestor sume li se adaugă alţi 20 de lei, pentru suportul de brad. Aranjamentele şi decoraţiunile (coroniţe, suporturi de lumânări), costau între 10 şi 15 lei, în funcţie de mărime şi de “accesoriile” folosite la decorarea lor.

Iar sărbătorile nu sunt sărbători fără colindători, cei care vor să îi primească pe urători cu covrigi vor trebui să plătească între 5 şi 6 lei pentru un şir de 50 de co-vrigi, iar sorcovele pentru cei mici se vindeau, deja, cu 5 lei bucata. Fără a mai socoti sumele care se cheltuie pe cadouri, sau alte mărunţişuri, Crăciunul de anul acesta ar putea scoate din buzunarul giurgiuvenilor peste 200 de lei.

(Jurnal)