Întârzierile la rambursarea TVA-ului către operatorii economici au atins un minim istoric. La finalul lunii iunie, ANAF avea deconturi întârziate de aproape 1,4 miliarde de lei, cea mai scăzută sumă înregistrată pentru trimestrul al doilea dintr-un an. Acest fapt a fost posibil în urma introducerii rambursării de TVA cu control ulterior.

Mecanismul s-a dovedit benefic atât pentru firme, cât și pentru economie. Încasările nete din TVA la buget au înregistrat 42,97 miliarde de lei în primele şapte luni ale anului curent, în creştere cu 43,9%. În acelaşi timp, restituirile de TVA au însumat 14,22 de miliarde de lei în perioada analizată, cu 1,4% peste nivelul înregistrat în ianuarie-iulie 2020.

Aceste rezultate au fost posibile prin schimbarea raportării față de firmele private. Guvernul #PNL condus de Ludovic Orban a restituit către firme, în ultimele două luni ale anului 2019, 3,5 de miliarde de lei. Erau bani pe care guvernările PSD îi datorau companiilor. Astfel își masca PSD deficitul bugetar, prin neplata datoriilor și facturilor.

Odată cu declanșarea pandemiei, am luat măsura privind rambursarea TVA cu control ulterior, pentru a asigura lichidități sectorului privat. Măsura a fost permanentizată de Guvernul condus de Florin Cîţu.

Gabriela Horga –  Deputat PNL de Giurgiu.

#DeputatDeGiurgiu

#MăsuriPentruMediulDeAfaceri”

(Jurnal)