nastase-dragnea-premier-413801Președintele PSD, Liviu  Dragnea, a declarat duminică noapte că exclude o alianță pentru viitoarea guvernare cu PNL,USR și  PMP, dar nu a mai negat o eventuală colaborare cu UDMR-ul.

 

Potrivit unor surse din PSD, decizia este ca și luata: Liviu Dragnea va fi propunerea cu care PSD si ALDE vor merge la Cotroceni, la consultarile pentru formarea viitorului guvern. Numai că presedintele Klaus Iohannis are o cu totul alta parere: „Pai cum ne imaginam ca tara va fi păzită de unul cu dosar penal? E inimaginabil, nu am de gând să renunt la aceasta conditie.”

Iar in sprijinul acestei decizii, sunt voci care spun ca seful statului are de partea sa legea privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei. Potrivit documentului:privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, „pot fi membri ai Guvernului cei care au cetatenia romana si domiciliul în tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale si nu au suferit condamnari penale.”

Cei care îl sustin pe Liviu Dragnea, în primul rrând ALDE,  spun că acesta poate fi premier și dau ca exemplu perioada în care a fost vice prim-ministru în Cabinetul Ponta.

Potrivit celor de la PSD, Constituția le dă sansa de a alege și de a fi alesi celor cărora o instanță nu le-a restrâns acest drept odată cu o condamnare penală. Este si cazul lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă la referendum. Judecătorii care au dat sentința nu i-au restrans și drepturile electorale.

Oricum pe această temă  ne  vom aștepta în continuare la aprige polemici, care, după cum spun analiștii politici ar putea  întârzia formarea noului Guvern, deși unii s-au grăbit anunțând că acesta ar putea fi confirmat deja  în ajunul Crăciunului .

(Jurnal)