Ministrul de Interne din guvernul condus de Giuseppe Conte, a anunțat la o zi după depunerea jurământului de noul executiv că ”drumul liber al imigranților prin Italia se termină aici” și promite măsuri drastice precum deportări în masă.

Migranții care trăiesc în Italia au fost sfătuiți să înceapă să-și facă bagajele pentru a pleca din țară deoarece noii lideri populiști din țară își vor ține promisiunea de a-i alunga din peninsulă. Mândria națională este o caracteristică a fiecărei Zile a Republicii, dar anul acesta a avut o semnificație deosebită, după ce vineri s-a pus capăt unei perioade de trei luni de turbulențe politice și financiare prin instituirea unui nou guvern condus de Giuseppe Conte. Totuși, înclinațiile populiste și eurosceptice ale noului executiv de la Roma au alarmat Europa, iar noul lider populist al Italiei nu s-a dezis nici în timpul celebrărilor de sâmbătă promițând crearea de locuri de muncă și expulzarea imigranților. Ziua Republicii se celebrează în fiecare an pe 2 iunie în amintirea zilei din 1946, când italienii au votat într-un referendum pentru a desființa monarhiei în favoarea înființări unei republici.

Revoluția politică care a dus în această săptămână la apariția primului guvern populist din Europa occidentală a fost numită de unii drept ”începutul celei de-a treia republici a Italiei”

(Jurnal)