Vești îmbucurătoare în privința culturilor de grâu din județ

0
184

Seceta prelungită din ultima perioadă i-a îngrijorat pe fermierii giurgiuveni care spuneau că, dacă se vor menține condițiile meteorologice, recolta de grâu de anul acesta ar putea fi compromisă.

Conform datelor oficiale, cu doar câteva zile în urmă, pe 10 aprilie, în cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova și Dobrogea, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local în nordul și nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul și izolat în centrul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se situează în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Maramureș, Crișana și Oltenia, local în nord-estul și vestul Banatului, nordul, nord-estul și centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul și sud-vestul Munteniei.

Conform unei hărți (vezi foto) furnizate de ANMH, în județul Giurgiu situația se prezenta astfel: în sudul județului, aprovizionarea cu apă era considerată ca satisfăcătoare, în centru deja se punea problema unei secete pedologice moderate, în timp ce în nord situația devenea gravă: secetă pedologică puternică.

Numai că ploaia de marți, 14 aprilie, spre miercuri, 15 aprilie, a venit, după cum ne spunea directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor, nu ca o gură, ci ca un balon de oxigen, situația îmbunătățindu-se simțitor în cazul majorității culturilor de grâu din județ.