VESTE BUNĂ pentru bolnavi…Începe recoltarea de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de COVID

0
116

România este mai aproape de momentul în care plasma autoimună va fi folosită de medici pentru a-i trata pe cei infectaţi.

Ordinul prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 a fost semnat  miercuri , 22 aprilie, după cum a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citat de Mediafax.

Două echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate la Bucureşti şi la Iaşi şi în curând încă unul va fi instalat la Timişoara. Toate cele 3 echipamente au fost donate de o firmă privată printr-un acord cu Ministerul Sănătăţii.

„Pentru plasmafereză trebuie două protocoale, trebuie protocol de recoltare, pentru care deja este stabilit la INHT şi dăm Ordin de Ministru, iar pentru tratament încă este la nivel de studiu şi o să trebuiască să obţinem un aviz de la Comisia de ATI, Comisia de patologie şi Comisia de Boli Infecţioase, că se va face sub formă de studiu, nefiind în ţara noastră până acum acest tip de tratament”, a declarat dr. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

În total, firma privată va pune la dispoziţia spitalelor de stat şi centrelor de transfuzii 18 echipamente de plasmafereză.

În România sunt peste 1.300 de pacienţi vindecaţi de Covid 19. Donatorii vor fi voluntari şi vor dona plasmă doar după ce li se va face un test care să arate prezenţa anticorpilor în sânge.

Ministerul Sănătăţii a finalizat metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

Practic, vindecarea se obține în urma câștigării bătăliei cu acest virus de către sistemul imun al organismului prin producerea unor anticorpi specifici”, a explicat dr. Ion Ştefan, într-o emisiunee TV.

Potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţi pentru COVID-19, vindecaţi şi externaţi.

Potrivit medicului Ștefan Ion, donatorii de plasmă trebuie să dețină cantitativ anticorpii anti SARS-CoV-2.

Nu întotdeauna acești anticorpi apar și nu întotdeauna foarte repede și în cantitate suficientă”, a explicat medicul.

Plasma se va administra doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel puţin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimţământului informat.

(Jurnal)