Valoarea tichetelor sociale pentru grădiniță se va dubla de la 1 ianuarie 2021

0
236

Legea nr. 49/2020 pentru completarea și modificarea legii tichetelor sociale pentru grădiniță a fost promulgată de Președintele României Klaus Iohannis

De la 1 ianuarie 2021 se modifică Legea 248/2015 privind stimularea prezenței la grădiniță a copiilor din familii defavorizate, prin tichete sociale condiționate de prezență. Modificările se fac prin Legea 49/2020 pentru completarea și modificarea legii tichetelor sociale pentru grădiniță. Noua lege, de care vor beneficia aproximativ 100.000 de preșcolari, schimbă condițiile de eligibilitate a copiilor (mărește pragul de venit pe familie – de la copiii din familii care primesc venit minim garantat, la toți copiii din familii care primesc alocația pentru susținerea familiei), elimină cererea părinților, dublează valoarea tichetului social lunar și crește responsabilitatea primarilor și directorilor de școli de a informa părinții cu privire la lege și la importanța grădiniței. Modificările au fost propuse de Asociația Reality Check, în urma evaluării modului în care s-a aplicat legea, și au fost preluate într-un proiect legislativ de un grup mixt de deputați și senatori. Noua lege a fost votată în Camera Deputaților pe 3 aprilie 2020, cu 326 de voturi pentru și unul împotrivă.

Anual, aproximativ 100.000 de preșcolari vor avea șansa să meargă regulat la grădiniță și, astfel, să se adapteze mai ușor la școală și să nu o abandoneze, prin Legea 49/2020 care modifică și completează Legea 248/2015, prin care familiile copiilor eligibili primesc lunar tichete sociale de grădiniță, condiționate de prezență. Legea 49/2020, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, a fost promulgată de Președintele României Klaus Iohannis.

Legea nr. 49/16.04.2020 are la bază evaluările Asociației Reality Check privind modul în care se aplică legea 248/2015, precum și numeroase consultări cu profesori, asistenți sociali, primari, reprezentanți ai autorităților județene și specialiști ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale și ai Ministerului Educației și Cercetării. Noua lege propune următoarele modificări față de Legea 248/2015, care rămâne în vigoare până la finalul anului 2020:

  1. Schimbarea condițiilor de eligibilitate  de la 284 lei venit maxim pe lună pe membru de familie (în prezent), la toți copiii înscriși la grădiniță din familiile care beneficiază de alocație pentru susținerea familiei, de la 1 ianuarie 2021. Acest lucru crește pragul de eligibilitate la 530 lei/lună pe membru de familie.
  2. Eliminarea cererii – simplificare administrativă prin care stimulentul se acordă din oficiu copiilor din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, iar părinții nu mai trebuie să depună încă un dosar la primărie;
  3. Mărirea cuantumului tichetului social de la 50 la 100 de lei pe copil pe lună, pentru a îi crește utilitatea, având în vedere faptul că suma de 50 de lei a fost propusă în 2010 și era prea mică pentru ca părinții să poată acoperi din ea cheltuielile legate de grădiniță;
  4. Introducerea responsabilității primarilor și directorilor de grădinițe de a organiza campanii de informare și înscriere în program, de două ori pe an.

Conform celor precizate de reprezentanții Direcției de Asistență Socială Giurgiu, situația tichetelor sociale de grădiniță eliberate în municipiul nostru se prezintă astfel: pentru lunile ianuarie, februarie și martie au fost deja eliberate, în fiecare lună, câte 39 de astfel de tichete, iar tichetele aferente lunii aprilie, 38 la număr, urmând să fie eliberate în cursul acestei luni. 

(Jurnal)