Valentin GHEORGHE, copilul de aur al luptelor greco-romane giurgiuvene

0
480

S- a născut la 11 septembrie 2005, și, de curând, a împlinit 14 ani. Cadoul pe care și l-a făcut a fost o nouă medalie de aur (oare a câta, deoarece le-a pierdut numărul…) la o competiție națională de lupte greco-romane.

Se numește Valentin Gheorghe și, de mai bine de șase ani, este antrenat de Florin Antonescu, cel care, de altfel, l-a și descoperit pe micul campion.
„Am venit la lupte împreună cu fratele meu mai mare, Florin, care acum este component al lotului de lupte de la Steaua. M-a adus, am văzut despre ce este vorba, și mi-a plăcut. Și așa…am rămas!”, povestește, timid, Valentin.

Copilul nu își cunoaște părinții, pentru că de la vârstă fragedă se află „în grija statului”. Locuiește într-una dintre căsuțele Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu și este elev în clasa a șasea la Școala cu clasele I – VIII nr. 4 „Mihai Eminescu” din municipiu.

De altfel, despre el, cei din conducerea DGASPC Giurgiu au avut, tot timpul, doar cuvinte de laudă, precizând, nu o dată, că Valentin poate fi un exemplu al copilului care, deși a crescut într-un mediu diferit, neavând tot ceea ce au copiii cu familii, a reușit să își depășească, de fiecare dată, condiția.

De-a lungul timpului, antrenorul Florin Antonescu s-a atașat de micul luptător, ajungând ca, în decursul anilor, Valentin să devină un membru al familiei acestuia, fiind nelipsit de la mesele de sărbători.

Primul lui concurs a fost pe vremea când avea 8 ani, la Clubul Dinamo, unde, de altfel s-a și accidentat. Pe moment, a vrut să renunțe, dar „stofa dură” din care este croit l-a făcut să strângă din dinți și să câștige. Au urmat apoi concursurile unul după celălalt, aproape toate terminate pe podium și cele mai multe, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Cel mai important concurs al lui Valentin Gheorghe este Campionatul European U15, de unde s-a întors cu cea mai bună clasare din lotul României: locul 6 la categoria 45 kg, categorie la care au fost înscriți 41 de sportivi.
„Acolo este altceva, sentimentul că lupți pentru țara ta te face să devii alt om. Sincer, nu se compară cu un concurs național sau zonal la care am mai participat…”, își amintește Valentin Gheorghe. Acesta spune că cel mai frumos moment este atunci când, pe salteaua de luptă, reușește să își învingă adversarii.

Micul Valentin este deja selectat în lotul României de speranțe olimpice. Ca orice sportiv, își dorește ca, la Jocurile Olimpice, să câștige o medalie. „Nu contează de care, dar de aur să fie!”, spune Valentin, zâmbind ștrengărește, ca orice copil de vârsta lui.
Și, fiindcă este un copil, are aceleași pasiuni ca oricare altul de vârsta lui: se joacă, învață, dar, mai presus de orice, se antrenează zilnic. Știe că fără muncă nu se face nimic în viață! Este un motto pe care i l-a insuflat chiar antrenorul său, Florin Antonescu.

Acesta ne spunea, despre speranța de aur a luptelor greco-romane giurgiuvene:
„Pe Valentin l-am găsit alături de mai mulți copii de 6, 7 sau 8 ani, în urmă cu circa 7-8 ani, i-am chemat la sală, și după aproape patru luni de antrenament, i-am dus la primul lor concurs. De la primul concurs, disputat la Dinamo, Vali a fost remarcat și de alți antrenori, de la cluburi mari de lupte din țară, iar pentru mine a fost o confirmare și un prim pariu. Vali este un sportiv bun sau foarte bun, și spun asta bazându-mă pe faptul că, dacă de patru ani este permanent medaliat, multiplu campion național, din Polonia a venit cu cea mai bună performanță din lotul României, putem spune doar că este un sportiv care promite. Viitorul lui ca sportiv depinde doar de el, și de Dumnezeu care trebuie să îl ocrotească și să îi dea sănătate. Ca orice copil, mai face și trăznăi. Muncești cu el două, trei luni să facă o anumită categorie, și cu două-trei zile înainte de concurs, ai surpriza să mănânce dulciuri și să se îngrașe cu un kilogram…Și toată munca îți este dată peste cap…”, ne spunea Florin Antonescu.
O veche vorbă spune că în performanță, 90% este talent, și 10% muncă. La Valentin, procentul este egal, spune antrenorul său.

După mai bine de trei decenii, Giurgiu are, din nou, speranțe la medalii mondiale sau chiar olimpice în luptele greco-romane, după remarcabilele preformanțe obținute de maestrul emerit al sportului, Nicu Gingă.

Pentru toate rezultatele deja obținute, dar și pentru speranțele date sportului giurgiuvean, redacția „Jurnal giurgiuvean” îl declară pe micul campion, Valentin Gheorghe, alături de antrenorul său, Florin Antonescu, OMUL SĂPTĂMÂNII.

(Jurnal)